X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cît costă pregătirea atleților noștri la atletism (VIDEO)

22 feb. 2017,, 13:45   Sport
3865 0

Atleții moldoveni de frunte sînt nevoiți să se pregătească pentru competițiile internaționale în străinătate.


Cheltuielile pentru pregătirea lor în alte țări se ridică la zeci de mii de euro, bani care ar putea fi investiți în construcția unei arene specializate în țară. Declarația în cauză a fost făcută de președintele Federației de Atletism al Moldovei (FAM), Anatolie Balan, în interviul acordat în exclusivitate portalului NOI.md.

Dificultățile financiare afectează grav Federația de Atletism din Moldova, care este nevoită să caute fonduri pentru pregătirea sportivilor, inclusiv, în cadrul ЕАА (European Athletic Association − Asociația Europeană de Atletism – nota red.) și IAAF (International Association of Athletics Federations − Asociația Internațională de Atletism – nota red.). Potrivit spuselor președintelui FAM, Anatolie Balan, Ministerul Tineretului și Sportului nu dispune de bani suficienți pentru a le oferi sportivilor noștri toate condițiile necesare pentru pregătire.

"Din păcate, ne confruntăm cu dificultăți ale infrastructurii sportive. La acest moment, în Republica Moldova nu există nici un metru pătrat de benzi de alergare moderne și zone deschise pentru pregătirea atleților. Nu dispunem, de asemenea, de terenuri pentru organizarea competițiilor naționale. Ne aflăm într-o situație financiară dificilă și încercăm să rezolvăm această problemă în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului, care este limitat în mijloace financiare. La nivel internațional, ne asigurăm de ajutorul ЕАА și IAAF. Sperăm ca situația financiară să se îmbunătățească și nu numai în sport, dar, în general", ne-a povestit președintele FAM.

Balan ne-a vorbit despre specificul pregătirii liderilor echipei naționale de atletism, pentru care nu sînt create condiții adecvate pentru antrenamente în Patrie. "Desigur, noi nu avem acele condiții pentru pregătire, de care dispun sportivii din țările înalt dezvoltate. Cantonamentele echipelor de juniori și de tineret au loc la bazele sportive locale, de care dispunem. Pe timp de iarnă ne antrenăm în sala multifuncțională de tip închis „Manejul de Atletică Uşoară”, vara – pe terenuri în aer liber. Din păcate, pe teritoriul republicii nu există condiții adecvate pentru pregătirea "sportivilor noștri de performanță". Ei se văd nevoiți să plece la cantonamente în străinătate, ceea ce după cum știți, necesită cheltuieli financiare considerabile", a declarat președintele Federației de Atletism din Moldova în interviul exclusiv acordat NOI.md.
Președintele Federației de resort a numit sumele aproximative necesare pentru cantonamentele din străinătate. "Recent, am început cantonamentul în Portugalia, unde au și plecat patru dintre sportivii noștri și doi antrenori, în cadrul pregătirilor pentru Cupa Europei la aruncări lungi (care va avea loc pe 11 și 12 martie, în Spania. – nota red.). Trimiterea unui sportiv la acest cantonament necesită cheltuieli de aproximativ 1,5 mii euro. Puteți trage propriile concluzii referitor la faptul cît de considerabile sînt sumele pentru pregătirea echipei naționale la atletism”, a spus Anatolie Balan.

„La Olimpiadă sînt puse în joc 47 de seturi de medalii la diferite discipline de atletism, iar fiecare dintre atleții noștri trebuie să fie antrenat corespunzător, în țara noastră însă nu sînt create condiții adecvate pentru aceasta. Acele fonduri care se cheltuiesc pentru cantonamentele sportivilor noștri din afara țării, ar putea fi investite în construcția unei arene de atletism nu foarte mari", a adăugat președintele FAM.

De menționat că cei mai buni atleți ai anului trecut au fost desemnați: aruncătoarea de ciocan, Zalina Marghiev, care s-a clasat pe locul al cincilea la Olimpiada din Brazilia, fratele ei, Serghei Marghiev, a fost al zecelea în competiție la aceeași disciplină. Cel mai bun antrenor a fost recunoscut Soslan Marghiev. La categoria "Staruri sportive în devenire" au fost desemnați drept laureați: dubla campioană europeană la aruncarea discului și ciocanului printre sportivii de pînă la 18 ani, Alexandra Emelianov, și medaliatul cu argint al Campionatului European la aruncarea suliței, Alexei Oleinic.

De remarcat faptul că în decembrie 2016 Anatolie Balan a fost reales în funcția de președinte al Federației de Atletism pentru patru ani. El deține această funcție din 1999. Vice-președinte al FAM a fost ales Lazar Povestca, secretar general - Constantin Negură, iar antrenor principal al echipei naționale - Alexandr Gatcenko.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?