Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Năstase: Pericolul adoptării Legii amnistiei fiscale nu a trecut

16 feb. 2017,, 13:03   Politică
3429 3

Deși a fost aspru criticată de societatea civilă și instituțiile financiare internaționale, Legea privind liberalizarea capitalului ar putea fi adoptată de Parlament, atenționează liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, citat de NOI.md.

Politicianul a reiterat că, în opinia sa, acest proiect de lege va duce la legalizarea marilor hoții și jafuri produse în ultimii ani. Potrivit lui Năstase, și Centrul Național Anticorupție s-a pronunțat împotriva adoptării unei asemenea inițiative, semnalînd în raportul de expertiză o serie de deficiențe și riscuri.

„Avizul CNA stipulează că autorii nu au dezvăluit obiectiv și suficient efectele economice, sociale și impactul asupra sistemului de asigurare a justiției, integrității, combaterii corupției și spălării banilor. CNA constată că proiectul nu conține garanții de liberalizare a capitalului din surse legale. Mai mult, experții au ajuns la concluzia că «conceptul liberalizării capitalului» devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de proveniență infracțională”, a afirmat Andrei Năstase, cu referire la raportul de expertiză emis de CNA.

Liderul "DA" a mai remarcat că, în pofida poziției societății civile, partenerilor externi și a CNA, „pericolul adoptării proiectului nu a trecut”. Potrivit lui, situația se poate repeta la fel ca și în cazul «legii transformării miliardului furat în datorie publică», adoptate în regim de urgență prin asumare de răspundere de către Guvern.

În contextul celor menționate, reprezentanții Platformei au cerut demisia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, acuzîndu-l de promovarea „unui proiect de lege vădit ilegal”. Totodată, aceștia s-au arătat dispuși să reia protestele antiguvernamentale în cazul în care proiectul liberalizării capitalului nu va fi retras.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?