X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mai multe medicamente compensate pentru moldoveni, în 2017 (VIDEO)

16 feb. 2017,, 12:25   Societate
2877 0

Din acest an moldovenii vor avea acces la un număr mai mare de medicamente compensate sau oferite în mod gratuit.


Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă, informează NOI.md.

Potrivit ministrului, lista medicamentelor compensate a fost dublată anul trecut și în prezent include 140 de titluri de preparate. Noile medicamente introduse în listă sînt cel mai frecvent utilizate în grupele de maladii cel mai des întîlnite, care pot fi utilizate la domiciliu sau în condiții de staționar și de ambulator. Rețetele pentru aceste medicamente pot fi eliberate acum și de medicul pediatru.

În 2016, practic toți pacienții din lista de așteptare, bolnavi de hepatita C, au beneficiat de tratamente gratuite, cu medicamente noi, care nu conțin interferon. Ministerul intenționează să extindă aceste tratamente gratuite și pentru persoanele purtătoare de virusul hepatic C, chiar dacă încă nu au dezvoltat boala.

Mai mult, de la finele anului trecut a fost mărită vîrsta pentru copiii care pot beneficia de medicamente compensate, de la 5 ani pînă la 18 ani.

Totodată, începînd cu anul curent, rețeta prescrisă de medic este valabilă timp de trei luni, și nu de două, cum prevedea regulamentul vechi. „Un detaliu extrem de important este faptul că medicul este obligat să scrie denumirea comună internațională, adică substanța activă pe care o prescrie și care este principalul component al medicamentului”, a subliniat ministrul Sănătății.

Lista detaliată a medicamentelor compensate este disponibilă pe site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În total, în 2017 vor fi eliberate preparate terapeutice compensate în valoare de 522 de milioane de lei, bani alocați din bugetul statului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?