X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

„Rospotrebnadzor” a început inspecția în RM

14 feb. 2017,, 10:30   Societate
3243 7

În cadrul realizării deciziilor adoptate anterior un grup de experți al Serviciului federal sanitar rus „Rospotrebnadzor” a sosit în Moldova pentru a se familiariza cu activitatea desfășurată de organele competente ale republicii în domeniul asigurării calității și siguranței produselor vitivinicole, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului „Rospotrebnadzor”, în cadrul vizitei grupul de experți va vizita o serie de întreprinderi vinicole din Moldova care livrează și planifică să livreze produse alcoolice în Federația Rusă.
În urma vizitei experților vor fi făcute concluzii cu privire la posibilitatea sporirii livrărilor de băuturi alcoolice moldovenești pe piața rusească.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare al Moldovei, Eduard Grama, experții „Rospotrebnadzor” vor inspecta 13 companii vinicole care au solicitat anterior Serviciului rus ridicarea interdicțiilor la exportul produselor sale în Rusia.

În cadrul vizitei experții ruși se vor familiariza cu procesul de producție a produselor vitivinicole, dotarea tehnică a întreprinderilor care doresc să reia exporturile în FR, precum și vor aprecia calitatea vinurilor fabricate.

Eduard Grama a spus că inspecția va fi efectuată și la un șir de întreprinderi vinicole publice. Potrivit lui, Ministerul Agriculturii se bucură că lista furnizorilor de produse vinicole în Rusia ar putea să se extindă și atunci autoritățile vor putea trece la următoarea etapă – anularea taxelor vamale pentru produsele vitivinicole.
Delegația Serviciului „Rospotrebnadzor” se va afla în Moldova pînă la 17 februarie, iar apoi experții vor decide care dintre companiile vinicole din Moldova vor putea exporta produsele în Rusia.

Anterior șeful Serviciului „Rospotrebnadzor”, Anna Popova, a declarat că specialiștii instituției vor verifica disponibilitatea întreprinderilor din Moldova de a relua furnizarea produselor calitative și sigure în Federația Rusă.

De menționat că anterior președintele FR, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul negocierilor cu președintele Moldovei, Igor Dodon, că numărul de companii moldovenești care au dreptul să livreze produse pe piața rusă, cel mai probabil, va crește.

El a specificat că în prezent multe companii din Moldova au acces pe piața FR și livrează pe ea produse. „Am convenit că organele competente ale Federației Ruse vor efectua controale suplimentare la un șir de întreprinderi din Moldova. Eu nu exclud și sînt aproape sigur că numărul de companii moldovenești care au dreptul să livreze produse în Rusia va crește”, a menționat președintele rus. Potrivit lui, deschiderea completă a pieței rusești pentru Moldova va depinde în mare măsură de modul în care RM își va construi ulterior relațiile cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?