X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Poroșenko, despre sentimentele sale calde pentru Moldova

13 feb. 2017,, 16:00   Politică
4774 9

Autoritățile Moldovei și cele ale Ucrainei au dat asigurări de respectarea reciprocă a integrității teritoriale.


Totodată, Ucraina intenționează să intensifice sprijinul Moldovei la nivelul organizațiilor internaționale, inclusiv în cadrul ONU, OSCE și a formatului de negocieri „5+2”. Acest fapt a fost menționat astăzi, 13 februarie, de către premierul Pavel Filip și președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko, la finalul unei întrevederi la Kiev, relatează NOI.md.

Piotr Poroșenko a menționat că Moldova și Ucraina nu sînt doar țări vecine. „Popoarele noastre sînt legate prin tradiții culturale și istorice durabile, testate de secole. Dar, cu regret, regiunea noastră a devenit o arenă de confruntare a două puteri ale lumii. În aceste condiții, considerăm drept o obligație de-a noastră de a sprijini Moldova în toate intențiile ei democratice și a acorda asistență la nivelul ONU, OSCE și în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului de pe Nistru. Sînt convins că țările noastre trebuie să fie recunoscute în hotarele sale, recunoscute de întreaga comunitate mondială”, a menționat președintele Ucrainei, adresîndu-se lui Pavel Filip.

La rîndul său, prim-ministrul Moldovei i-a adus mulțumiri lui Piotr Poroșenko pentru interesul manifestat față de cooperarea bilaterală. „Vă mulțumim că ați găsit timp să vă întîlniți cu delegația moldovenească. Am discutat consecvent toate chestiunile ce țin de relațiile noastre bilaterale. Sînt de acord cu colegii mei din Ucraina că noi deja în acest an am putea soluționa majoritatea problemelor acumulate. Întrevederile noastre întotdeauna sînt rezultative. Vreau să vă reamintesc întrevederea noastră din anul trecut, susținută în timpul Adunării Generale a ONU și la punctul de control „Palanca”, unde am lansat un proiect, de a cărui necesitate nimeni nu se îndoiește”, a declarat Filip.

Șeful Guvernului a abordat și „perioada moldovenească” a biografiei președintelui Ucrainei. „Astăzi mi s-a oferit o posibilitate bună de a continua dialogul nostru și a identifica soluții pentru diverse sfere ale relațiilor moldo-ucrainene. Din nou m-am convins că domnul Poroșenko are cele mai calde sentimente pentru Moldova, unde a locuit o perioadă și a mers la școală. În numele Guvernului vreau să exprim mulțumiri conducerii Ucrainei și președintelui personal pentru sprijinul acordat la nivel internațional. Sînt convins că pe viitor cooperarea noastră doar se va consolida, iar întrevederile noastre vor fi și mai productive”, a menționat Filip în cadrul briefingului susținut la finalul întrevederii sale cu Poroșenko.

Precizăm că astăzi, 13 februarie, Pavel Filip a efectuat o vizită oficială în Ucraina. Anterior el a susținut întrevederi cu Cabinetul de miniștri, în frunte cu omologul său ucrainean, Vladimir Groisman, cu care a discutat chestiuni ce țin de evoluția relațiilor bilaterale, consolidarea relațiilor comercial-economice, dezvoltarea procesului de negocieri pe marginea reglementării transnistrene, precum și de planurile Ucrainei de a construi CHE pe cursul superior al Nistrului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?