Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Inițiativa lui Dodon, avizată negativ de Guvern

13 feb. 2017,, 14:57   Politică
14913 18

Proiectul propus de Igor Dodon cu privire la abrogarea Legii privind convertirea în datorie de stat a banilor sustrași din sistemul bancar urmează a fi respinsă de Executiv, comunică NOI.md.

Ministerul Finanțelor a emis un aviz negativ la acest proiect de lege, document ce urmează a fi aprobat la ședința din această săptămînă a Guvernului. Ministerul a argumentat în avizul său că legea și-a produs deja efectul juridic și nu poate fi anulată.

„La înaintarea propunerii legislative nu s-a ținut cont de faptul că abrogarea unui act normativ are un caracter definit. Or, abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice produse deja sub imperiul legii abrogate. În acest context, obligațiunile de stat au fost deja emise și transmise Băncii Naționale de către Ministerul Finanțelor”, se menționează în avizul Ministerului Finanțelor.

Totodată, instituția a reiterat că transformarea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci de către Banca Națională este o una dintre condițiile impuse de FMI, în cadrul programului de finanțare pentru Republica Moldova.

„Emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat a fost una dintre acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum este menționat și în scrisoarea de intenție semnată de autorități, și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare. Pornind de la cele menționate, proiectul de lege respectiv nu se susține”, se mai arată în document.

Menționăm că aceleași argumente au fost anterior invocate și de premierul Pavel Filip. Președintele Dodon a semnat la sfîrșitul anului trecut inițiativa legislativă cu privire la abrogarea legii ce presupune rambursarea miliardelor furate din sistemul bancar de către cetățeni. Proiectul urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?