X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Consilierii au criticat proiectul bugetului municipal

9 feb. 2017,, 12:45   Capitala
3596 2

Proiectul bugetului municipal pe anul 2017 a stîrnit un val de întrebări față de autorii lui.


La elaborarea principalului document financiar al capitalei au fost comise încălcări grave, iar autorii din cadrul Direcției finanțe au dat dovadă de incompetență. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău (CMC) astăzi, 9 februarie, de către aleșii locali din partea fracțiunii PSRM, PCRM și a celor fără de partid, PPEM, „Partidului Nostru” și a consilierului neafiliat Ion Ștefaniță, relatează NOI.md.

Consilierii și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că procedura adoptării bugetului municipal se repetă din an în an. „Ca de obicei, documentul a fost elaborat foarte prost și cu mare întîrziere. Direcția finanțe, se pare că nu cunoaște principiile bugetare de bază. Este inacceptabil ca noi în februarie să fim în etapa primei lecturi de examinare a bugetului municipal. Avem multe probleme curente, dar batem pasul pe loc. Situația creată nu este în favoarea Direcției finanțe și altor structuri competente, care iarăși au dat dovadă de incompetență și iresponsabilitate”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Ion Ceban.

Liderul fracțiunii socialiștilor a mai atenționat asupra absenței primarului general, care este responsabil pentru bugetul municipal. „Noi organizăm dezbateri, încercăm să îmbunătățim proiectul bugetului pentru ca în a doua lectură să fie prezentată varianta definitivată a documentului. Și în acest moment important Chirtoacă, care trebuie să sară în apărarea bugetului, a subalternilor săi, care nici nu știu ce semnează și unde sînt canalizate mijloacele bugetare, lipsește”, a spus Ceban.

Consilierul municipal neafiliat Ion Ștefaniță a solicitat reprezentantei Direcției finanțe, Valentina Văzdăuțan, să explice absența cheltuielilor pentru îmbunătățirea aspectului arhitectural al municipiului Chișinău. „Nu am de gînd să votez proiectul bugetului care nu ține cont de propunerile mele, cu privire la restaurarea clădirilor de importanță municipală, inclusiv a Primăriei și unor monumente arhitecturale. Aceste inițiative sînt foarte importante pentru dezvoltarea infrastructurii orășenești, iar Primăria le-a ignorat. Eu insist ca spre lectura a doua, în proiectul bugetului să fie introdusă suma de 45 de milioane de lei pentru restaurarea monumentelor arhitecturale”, a specificat Ștefaniță.

Valentina Văzdăuțan a răspuns consilierilor că toate sugestiile lor vor fi examinate, însă a refuzat să explice prezentarea întîrziată a proiectului bugetului municipal. În document sînt stipulate venituri în valoare de 3 miliarde 277,9 milioane de lei. Cheltuielile sînt calculate la nivelul de 3 miliarde 672,9 milioane de lei, depășind veniturile cu 395 de milioane de lei.

Precizăm că consilierii municipali din partea fracțiunilor PSRM, PCRM și a celor fără partid, precum și din partea „Partidului Nostru” de nenumărate ori și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu tergiversarea procesului de examinare a proiectului bugetului municipal pe anul viitor, numind drept una dintre cauze interesul personal al lui Dorin Chirtoacă.

Aleșii locali au anunțat anterior că nu vor accepta repetarea situației cu bugetul din anul trecut care a fost adoptat la 7 iulie 2016. Atunci bugetul municipal a fost adoptat cu un deficit major. Cheltuielile în valoare de 3,47 miliarde de lei au depășit veniturile (2,94 miliarde de lei) cu peste 500 de milioane de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?