Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chirtoacă va fi destituit prin intermediul CEDO? (VIDEO)

2 feb. 2017,, 10:50   Capitala
7989 2

Hotărîrea instanțelor judecătorești de interzicere a desfășurării referendumului cu privire la demisia lui Dorin Chirtoacă va fi contestată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).


Astăzi, 2 februarie, cu o astfel de inițiativă, în cadrul reuniunii Consiliului Municipal Chișinău (CMC), a venit președintele Partidului fracțiunii Socialiștilor (PSRM) Ion Ceban, informează NOI.md.

Șeful Fracțiunii socialiștilor explică decizia de a se adresa la CEDO, prin faptul că instanțele judecătorești din țară sînt corupte și "acționează în interesul lui Chirtoacă". "Nici un judecător nu-i poate lipsi pe cetățeni de dreptul de a-și manifesta voința. Poporul a obosit de primar, care timp 11 luni pe an este absent de la locul de muncă. Cunoscînd opinia chișinăuienilor, am decis să ne adresăm la CEDO, care va lua decizia finală în această privință. Dacă el (Chirtoacă – nota red.) nu vrea să plece benevol, vom găsi o oportunitate să-i arătăm, unde e ușa", a menționat Ion Ceban.

De menționat că la chestiunea organizării referendumului consilierii au revenit peste cîteva luni, după ce Curtea de Apel Bălți a aprobat petiția avocaților lui Chirtoacă de a ataca decizia Curții de Apel a sectorului Centru cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de demitere a primarului general. Avocații grupului de inițiativă au trimis un recurs împotriva acestei decizii la Curtea Supremă de Justiție, pe care aceasta a respins-o mai tîrziu.

Anterior, aleșii locali din partea fracțiunii PSRM, comuniștii și cei care nu fac parte din partide, "Partidului nostru" și Partidul Popular European au încercat să inițieze un referendum prin votare în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal. La votarea, care a avut loc în cadrul unei ședințe extraordinare a CMC, din 13 septembrie 2016, ideea de a organiza un plebiscit privind demisia primarului a fost sprijinită de 32 consilieri. Nu au fost însă suficiente voturi, pentru că, în astfel de cazuri, este necesar să voteze, cel puțin 2/3 din componența CMC, adică 34 de reprezentanți locali aleși.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?