X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Polemică între Vlah și Filip, la ședința Guvernului

1 feb. 2017,, 16:58   Politică
35679 47

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și premierul Pavel Filip au avut un schimb de replici la ședința de astăzi a Guvernului, comunică NOI.md.

Disputa a început după ce Ministerul Justiției a respins o inițiativă legislativă ce prevede instituirea dreptului Comitetului Executiv al Găgăuziei de a înainta, în mod privilegiat, un candidat în componența Congresului autorităților locale și regionale a Consiliului Europei (CALRCE). Irina Vlah s-a arătat nemulțumită de această decizie, precizînd că, deși autoritățile centrale vorbesc despre transparență, nu este clar în baza căror criterii sînt delegați reprezentanții Moldovei la CALRCE.

„Domnule premier, vorbiți despre cooperare și transparență în relația cu autoritățile locale, dar mecanismul de selectare a candidaților este incert. Nu e clar în genere de ce Cancelaria de Stat delegă persoanele în cadrul acestui congres. Ar fi corect ca acest lucru să fie discutat și cu noi. Poate e nevoie de un act normativ sau de o dispoziție a Guvernului pentru a clarifica această problemă, în caz contrar se creează impresia că oamenii sînt delegați la Congres conform unor criterii de partid sau în funcție de alte interese”, a spus astăzi revoltată Irina Vlah.

În replică, premierul a menționat că acest subiect este interpretat greșit în mod intenționat sau în necunoștință de cauză. „Nu este neapărat ca orice acțiune să fie stabilită prin lege sau hotărîre de guvern. În acest an am avut o comunicare foarte bună cu autoritățile locale. Cînd spuneți că un funcționar numește delegația, poate aveți ceva amintire din trecutul de tristă pomină. Vă asigur că există o comunicare strînsă între Cancelaria de Stat și autoritățile locale”, a punctat Filip.

Răspunsul premierului nu a convins-o însă pe Irina Vlah, care a insistat pe ideea elaborării unui regulament care să prevadă criteriile de nominalizare a reprezentanților Moldovei în cadrul CALRCE. „Vă rog să luați în calcul că în Moldova există Autonomia Găgăuză”, a conchis Vlah.

Menționăm că proiectul de lege care prevede modificarea mecanismului de delegare a reprezentanților Moldovei la CLARCE a fost elaborat de deputatul socialist Fiodor Gagauz.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?