X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Poziția consiliul birourilor "Carte Verde" privind situaţia de pe piaţa de asigurări din Moldova

1 feb. 2017,, 08:30   Economie
3014 0

Consiliul Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare "Carte Verde", cu sediul la Bruxelles, este îngrijorat de situaţia de pe piaţa de asigurări din Republica Moldova.

Preocuparea reiese din cererea conducerii Consiliului Birourilor"Carte Verde" înaintată către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Potrivit agenţiei INFOTAG, făcînd trimitere la surse anonime, Consiliul Birourilor a rugat organul de reglementare a pieţei de capital din Moldova să prognozeze evoluţia situaţiei de pe piaţa asigurărilor în anul curent.

"Consiliul Birourilor "Carte Verde", în special, este interesat de faptul, cum vor evolua evenimentele, dacă situaţia cu acţionarii societăţilor de asigurare "Asito" şi "Moldasig" nu se va îmbunătăţi. Anterior, CNPF a recunoscut că deţinătorii acestor pachete au activat în mod concertat şi a obligat să le vîndă în termen de trei luni", a spus interlocutorul agenţiei.

În conformitate cu procedura prescrisă, acţionarii au 90 de zile pentru a vinde pachetele de acţiuni proprietarilor noi. Aceştia trebuie să obţină o autorizaţie de la CNPF pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni.

"În cazul în care tranzacţia nu are loc în timpul alocat, emitentul acţiunilor este obligat să le anuleze şi să emită acţiuni noi cu expunerea acestora pentru vînzare pe piaţa reglementată a RM", a explicat sursa agenţiei.

Termenul stabilit de către CNPF pentru vînzarea acţiunilor a societăţii de asigurare "Asito" deja a expirat. Arestarea activelor societăţii a complicat executarea de către emitent a reglementărilor CNPF - anularea şi emiterea unor acţiuni noi.

Termenul stabilit de organul de reglementare pentru vîzarea acţiunilor a companiei "Moldasig" încă nu a expirat.

INFOTAG precizează: "Asito" este condusă de un administrator, care afost numit de către CNPF. Acest lucru se datorează faptului că nici acţionarii şi nici conducerea societăţii nu a reacţionat la decizia Comisiei. Acţionarii majoritari ai "Moldasig" şi "Asito" nu sînt rezidenţi ai Republicii Moldova. Ultima decizia a acţionarilor "Moldasig" a fost luată în legătură cu demisia managerului companiei, Vitalie Bodea, care a înfiinţat o societate de asigurări nouă "Asigurări Generale", cu capitalul social în mărime de 25 mil. lei.

Anterior CNPF a obligat "Moldasig" să vîndă pînă în martie 2017 pachetul de acţiuni în mărime de 75%, acţionarii căruia au acţionat concertat. Regulatorul pieţei de capital a hotărît suspendarea exercitării dreptului de vot a deţinătorilor acestui pachet de acţiuni, a dreptului de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, a dreptului de a introduce chestiuni pe ordinea de zi, a dreptului de a propune candidaţi pentru funţia de membru al consiliului societăţii şi a dreptului de a primi dividende.

Este vorba despre acţionarii PRODROMOS Limited L.T.D (19,98%), DENTON ENTER-PRISE L.T.D. (19,99%), INTERSNAB O.O.O (4,98%), KIRKLISTON MANAGEMENT Limited (4,99%), APPOLO CAPITAL INVEST L.T.D (4,98%), PEKLO MANAGEMENT (4,95%), ÎCS SEMGROUP-SYSTEMS S.R.L (4,89%)., BRISTOL EXPERTS LP (0,27%), WESNA L.T.D (4,99%) # 1;i EWRA Limited (4,98%).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?