X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Dodon anunță despre un eveniment de avengură din primăvara

31 ian. 2017,, 08:30   Economie
41074 34

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a anunţat că, în martie-aprilie, la Chişinău va avea loc "un eveniment de amploare dedicat colaborării dintre Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) şi Republica Moldova".

El a făcut acest anunț pe pagina sa de Facebook, comentînd rezultatele întrevederii de luni cu o delegaţie rusă a grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, condusă de preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse pe problemele CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov,

"Am discutat rezultatele recentei vizite la nivel înalt a delegaţiei moldoveneşti în Rusia, în rezultatul căreia prietenii noştri ruşi au apreciat înalt dinamica în activizarea relaţiilor moldo-ruse. La rîndul meu, am subliniat importanţa aprofundării colaborării bilaterale, inclusiv pe segmentul grupului interparlamentar pentru prietenie Moldova-Rusia", a menţionat Dodon.

La întrevedere au fost prezenţi consilierul preşedintelui pentru politică externă, Andrei Neguţa, şi preşedintele Partidului Socialiştilor (PSRM), preşedintele grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, Zinaida Greceanîi.

Potrivit serviciului de presă al PSRM, în cadrul întrevederii cu delegaţia rusă, Greceanîi "a dat o apreciere înaltă dinamicii de dezvoltare a relaţiilor bilaterale între RM şi FR", o confirmare în acest sens fiind întrevederea dintre preşedinţii celor două ţări.

Zinaida Greceanîi a menţionat importanţa dialogului şi colaborării în sfera economică, socială şi umanitară. Potrivit ei, "pentru partea moldovenească este foarte importantă relansarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, revenirea producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă, implementarea unor proiecte investiţionale comune".

"În acelaşi timp, pentru noi este foarte importantă şi rezolvarea problemei migranţilor muncitori, al căror număr este de sute de mii. Sîntem convinşi că interacţiunea între ţările noastre are un potenţial mult mai mare, inclusiv în sfera socială şi cea umanitară, în domeniul învăţămîntului, culturii, ocrotirii sănătăţii", a subliniat Greceanîi.

Ea a anunţat despre "disponibilitatea şi determinarea PSRM de a realiza iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon privind obţinerea de către Moldova a statutului de observator permanent în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice".

La rîndul său, Leonid Kalaşnikov a confirmat disponibilitatea Federaţiei Ruse spre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare cu PSRM. Potrivit lui, "colaborarea va purta un caracter concret şi detaliat, inclusiv pentru soluţionarea problemelor care au fost discutate de cei doi şefi de stat la 17 ianuarie, la Moscova".

La Chişinău, delegaţia parlamentară rusă nu s-a întîlnit cu reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului. Deputaţii Dumei de Stat au plecat la Tiraspol, unde s-au întîlnit cu conducerea Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN. Ei au discutat despre simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei FR pentru transnistreni, probleme de ţin de asigurarea cu pensii, utilizarea pe teritoriul regiunii a mijloacelor oferite de "capitalul matern", precum şi acordarea burselor pentru locuitorii regiunii la universităţile din Rusia.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?