Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum Șor administrează Orheiul aflîndu-se în arest la domiciliu

27 ian. 2017,, 13:00   Politică
8088 7

Mai bine de jumătate de an primarul orașului Orhei, Ilan Șor, unul dintre suspecţi în cazul devalizării sistemului bancar, administrează localitatea din arest la domiciliu.

O investigație realizată de Radio Europa Liberă relevă că actualul cadru legislativ este permisiv la acest capitol și le oferă posibilitatea primarilor să-și exercite atribuțiile de la distanță, prin intermediul adjuncților lor. Pentru asemenea situații, o altă soluție decît interimatul nu a fost încă identificată de Parlament.

Astfel, la Primăria Orhei, adjuncţii lui Ilan Șor ţin legătura cu edilul prin intermediul avocaţilor lui. Chiar dacă Șor nu s-a prezentat la birou mai mult de jumătate de an, viceprimarul Viorel Dandara dă asigurări că „lucrurile la Primărie merg destul de bine”.

Legislaţia nu conţine prevederi clare referitoare la obligaţia unui primar de a merge în fiecare zi la locul de muncă, ceea ce lasă loc pentru interpretări abuzive, este de părere directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui.

Potrivit lui, în cazul în care un ales local este anchetat penal, acesta poate fi suspendat din funcţie, nu şi lipsit de mandat. Doar o decizie definitivă a instanței poate servi drept temei pentru demiterea alesului local. Viorel Furdui mai afirmă că este necesară modificarea Legii privind administrația publică locală, întrucît prevederile acesteia pot fi interpretate eronat cu rea intenție.

Menționăm că Ilan Șor se află în arest la domiciliu din august 2016. Acesta a fost reținut pe 22 mai, același an, în cadrul unui dosar ce vizează escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?