X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a plătit peste 16 mil. euro în urma condamnărilor la CEDO

27 ian. 2017,, 12:00   Politică
3012 2

Moldovenii se plîng la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de patru ori mai des decît europenii, constată un raport elaborat de Centrul de Resurse Juridice, citat de NOI.md.

Potrivit studiului prezentat astăzi, în total, statul Republica Moldova a fost obligat să achite despăgubiri de circa 16,2 milioane de euro, în urma condamnărilor înregistrate între anii 1997-2016. Deși anul trecut numărul plîngerilor depuse la CEDO împotriva statului s-a redus cu 17 la sută față de 2015, experții spun că acest indicator nu poate fi interpretat ca o îmbunătățire a situației la capitolul respectării drepturilor omului.

„Da, am avut o scădere a numărului de cereri, dar, raportat la cap de locuitor, noi oricum producem foarte multe cereri la Curte. În 2016 noi ne aflam pe locul 7 din cele 47 de țări membre ale CE. În medie moldovenii depun cereri la CEDO de patru ori mai des decît media europeană. Un număr atît de mare de cereri la Curte vorbește în primul rînd despre neîncrederea în soluțiile obținute în instanțele de drept din Moldova sau lipsa unor remedii în genere, în țară. Numărul de cereri vorbește despre neîncrederea în actul justiției”, a explicat Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Datele raportului mai arată că pînă în 2016 Curtea a pronunțat 339 de hotărîri în cauzele moldovenești, iar în 98 la sută dintre acestea a constatat violarea Convenției europene a drepturilor omului. După numărul de cauze examinate, Republica Moldova devansează state cu o populație mult mai numeroasă precum Olanda, Germania sau Spania. În rîndul țărilor CSI, Moldova este depășită doar de Ucraina și Federația Rusă sub acest aspect.

Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de Înalta Curte în cauzele moldoveneşti țin de neexecutarea hotărîrilor judecătoreşti; anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor; detenţia în condiţii degradante; casarea neregulamentară a hotărîrilor judecătoreşti irevocabile; maltratarea admisă de exponenţii statului sau recurgerea excesivă la forță.

În anul 2016, Curtea a constatat 31 de violări ale Convenției, 74 la sută dintre acestea se referă la încălcarea articolului 3 – interzicerea torturii, și articolului 6 – dreptul la un proces echitabil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?