X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un obicei ce riscă să dispară din Moldova, în atenția Guvernului

23 ian. 2017,, 17:45   Societate
6832 1

Guvernul a aprobat Programul de stat privind salvgardarea obiceiului „Colindatul de ceată bărbătească”.


Drept urmare, Ministerul Culturii și alte instituții culturale vor întreprinde un șir de acțiuni pentru a salva și a dezvolta în continuare frumosul obicei din străbuni, relatează NOI.md.

Obiceiul moldovenesc „Colindatul de ceată bărbătească” a fost inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității în anul 2013. Cei mai importanți colindători în satul tradițional erau băieții și bărbații tineri, flăcăii. Colindele executate de colindătorii bărbați sînt creații originale, autentice și foarte importante pentru înțelegerea modului de viață și a valorilor societății tradiționale. Conform obiceiului, în semn de respect, ceata de bărbați tineri trebuia să colinde toate gospodăriile din comunitate.

În ultimele decenii măsurile instituționale de perpetuare a colindatului au fost orientate exclusiv spre valorificarea scenică, ceea ce a descurajat păstrarea obiceiului de către principalele grupuri purtătoare – băieți și tineri bărbați. Pe scenă, la festivalurile folclorice fetele și femeile mai frecvent cîntă colinde, evitînd repertoriul tradițional bărbătesc, care a stat la baza obiceiului, promovînd piese mai simple și mai ușor de interpretat. Tradiția colindatului de ceată bărbătească riscă să dispară în viitor, dacă nu vor fi conștientizate valorile promovate de acest obicei.

Iar pentru ca acest lucru să nu aibă loc, Ministerul Culturii a elaborat un program de stat pentru păstrarea obiceiului dat, însoțit de un plan de acțiuni ce se va implementa în perioada anilor 2016-2020. Potrivit programului în cauză, Ministerul Culturii, împreună cu Centrul Național pentru Conservarea și promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, autoritățile administrației publice locale de nivelul întîi și doi, vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a păstra obiceiul și a-l transmite generațiilor viitoare.

Printre acțiunile de bază ce urmează a fi implementate pînă în anul 2020 se numără: susținerea continuității cetelor de colindători bărbați în cele 8 localități incluse în lista UNESCO – Hădărăuți (Ocnița), Parcova (Edineț), Pelinia (Drochia), Boșcana (Criuleni), Rogojeni (Șoldănești), Sadîc (Cantemir), Popeasca (Ștefan Vodă) și Slobozia Mare (Cahul); susținerea formării noilor cete și din alte localități ale țării; recuperarea fondului de colinde tradiționale locale și a particularităților colindatului de ceată bărbătească. La fel, se va încerca elaborarea curriculumului preșcolar, școlar și universitar pentru studierea folclorului, inclusiv obiceiului dat, în cadrul unor cursuri opționale; editarea CD-urilor cu repertoriul reprezentativ al cetelor de colindători bărbați; turnarea filmelor documentare despre obiceiul în cauză; elaborarea și publicarea unei monografii. Totodată, colindatul de ceată bărbătească urmează a fi promovat nu numai pe teritoriul Republicii Moldova, dar și peste hotarele acesteia.

Finanțarea acțiunilor prevăzute se va efectua din contul și în limitele alocațiilor aprobate în aceste scopuri în bugetele autorităților publice implicate, precum și din alte surse, conform legislației în vigoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?