X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

În Moldova va apărea o specialitate medicală nouă

22 ian. 2017,, 13:00   Societate
5214 0

În Republica Moldova va apărea o specialitate medicală nouă – optometria.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a câștigat un proiect în acest sens. Astfel, specialitatea va fi studiată din anul univeristar 2017-2018, în cadrul Facultății de Medicină Generală. Șefa Catedrei de Oftalmologie a USMF, Ala Paduca, a declarat pentru IPN că acest proiect este finanțat de Guvernul Norvegiei și presupune studii de patru ani.

Optometristul este specialistul care, pe lângă faptul că poate confecționa ochelari, mai are capacitatea de a examina pacientul din punct de vedere oftalmologic, de a prescrie ochelari, lentilele de contact, de a face screeningul pacientului. Însă, optometriștii nu vor putea prescrie tratament pacienților oftalmologici, ei vor scrie doar îndreptare mai departe către medicul oftalmolog.

Ala Paduca a menționat că în cadrul proiectului vor fi efectuate schimburi de experiență între studenții și profesorii din Republica Moldova și Norvegia. „Pentru început, profesorii moldoveni vor merge în Norvegia la instruire, după care vor preda noua specialitate în cadrul universității. Proiectul mai prevede că în anul întâi și anul trei de studii, studenții moldoveni vor merge pentru a face câte două săptămâni de practică în Norvegia”, a spus șefa Catedrei de Oftalmologie.

Având în vedere că în unele raioane nu există niciun oftalmolog de ani de zile, instruirea optometriștilor este o noutate foarte bună. Optometriștii vor putea înlocui oftalmologii la nivel primar. Este o necesitate destul de mare. Acolo unde nu sunt oftalmologi, se poate foarte ușor de-i suplinit cu optometriștii, a spus Ala Paduca.

În primul an de studii, 2017-2018, va fi formată o grupă de 12-15 studenți. După încheierea studiilor, absolvenții vor primi o diplomă conformă cerințelor europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?