Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cine a devenit președinte al Adunării Naționale a Găgăuziei?

21 ian. 2017,, 11:00   Politică
4776 0

Alexandru Tarnavschi a fost ales vineri preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG).

Pentru el au votat 28 de deputaţi. Trei deputaţi au votat împotrivă, iar doi deputaţi au părăsit sala de şedinţe până la începerea votării.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Serghei Cimpoieş a încercat să conteste candidatura noului speaker, menţionând că trebuie respectată legea şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească preşedintele APG.

"De exemplu, articolul 53 al Codicelui stipulează că preşedintele trebuie să cunoască limba găgăuză. Din câte cunosc, domnul Tarnavschi nu o cunoaşte, ceea ce este inadmisibil", consideră el. Majoritatea deputaţilor APG însă nu au fost de acord cu opinia lui. Cimpoieş a părăsit sala de şedinţe în semn de protest şi a promis că va ataca în judecată hotărârea de a-l alege pe Tarnavschi în funcţia de speaker al APG.

Noul şef al APG a comunicat că a acceptat "cu inimă grea" să ocupe această funcţie, căci înţelege "povara responsabilităţii".

"Dar dacă colegii consideră că pot avea încredere în mine, atunci prioritate în activitatea mea va avea economia. Politica nu va mai predomina. Ne vom ocupa de dezvoltarea economică", a promis Tarnavschi.

La şedinţa de constituire a APG a participat şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Tarnavschi a fost ales deputat la una din circumscripţiile din Comrat. În ultimii patru ani el a fost vicepreşedinte al APG şi făcea parte din fracţiunea democraţilor. De asemenea, el este cunoscut ca un apropiat al deputatului parlamentar din partea PDM, Nicolai Dudoglo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?