Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Locuitorii de la Ciocana văd în “Kaufland” un pericol pentru ecologie (VIDEO)

20 ian. 2017,, 14:15   Capitala
18957 11

Locuitorii sectorului Ciocana sînt indignaţi de argumentele funcţionarilor locali şi ale proiectanţilor care optează pentru construcţia hipermarketului “Kaufland”.

În proiectul construcţiei hipermarketului german pe bulevardul Mircea cel Bătrîn 25/1 sînt încălcate interesele locuitorilor blocurilor vecine. De opiniile locatarilor, proiectanţilor şi reprezentanţilor “Kaufland” în cadrul audierilor publice, care au avut loc astăzi, 20 ianuarie, la pretura Ciocana, a luat cunoştinţă echipa de filmare NOI.md.

Locatarii s-au plîns de încălcarea securităţii ecologice şi asigurarea insuficientă a soluţiilor de infrastructură, inclusiv prin proiectarea căilor de acces spre obiect şi respectarea prevederilor Regulamentului construcţiilor. „Aici vor să construiască, dacă nu greşesc, al zecelea magazin mare la Ciocana. Toate companiile precedente au promis, de asemenea, locatarilor că vor amenaja parcările şi căile de acces, vor înnobila terenul adiacent, ca familiile cu copii şi pensionarii să aibă unde se plimba. Dar nimic din toate acestea nu s-a făcut”, a amintit o locuitoare de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

„La fel este şi în cazul cu «Kaufland». În proiect nu se menţionează nimic despre faptul cum mii de maşini vor putea să se apropie zilnic de magazine, fără a îngrădi accesul în curţi, cum va fi soluţionată problema ecologiei şi dacă vor fi plantaţi pomi, după cum solicită normele de construcţie în zonele locative. Aceste magazine sînt deja la fiecare pas, nu ajung locuri de parcare, automobilele intră în curţile noastre, pun viaţa noastră în pericol. Ne este frică să le permitem copiilor să iasă neînsoţiţi afară, ca Doamne fereşte, să nu ajungă sub maşini. Cum vor fi rezolvate aceste probleme în cazul construcției?”, s-a adresat femeia proiectanţilor şi conducătorilor preturii.

Au încercat să-i răspundă acestei şi celorlalţi locuitori ai blocurilor vecine pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan, şi arhitectul principal al proiectului din partea Companiei “Marhitrav-ATM”, Vlad Modîrcă, dar argumentele lor nu i-au convins pe cei prezenţi. Arhitectul a relatat, în particular, că proiectul prevede amenajarea a 200 de locuri de parcare şi construcţia a trei drumuri de importanţă municipală pe teritoriul adiacent. După cum a menţionat Alexandr Odinţov, consilier municipal din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), în interviul pentru NOI.md, aceste măsuri sînt insuficiente.



„Apariţia unui nou magazin mare în această zonă va spori solicitarea infrastructurii rutiere şi va înrăutăţi situaţia ecologică. Acesta este un raion locativ, unde construcţia unor atare obiecte este nedorită. În ţările vecine ele sînt construite în afara oraşului. Trebuie să ţinem cont că ziua încoace vor veni mii de maşini, iar noaptea vor fi descărcate camioane cu marfă. În sectorul Ciocana, care a rămas unicul fără ambuteiaje, va fi imposibil de circulat liber. Şi toate vor fi din cauza proiectului prost elaborat”, a spus Odinţov.

După finalizarea dezbaterilor de două ore părţile nu au ajuns la consens. Activistul civic Vitalie Voznoi, conducător al organizaţiei “Oraşul Meu Drag”, a amintit despre încălcările comise la organizarea audierilor publice şi despre asigurarea locatarilor cu toată informaţia necesară. El a avertizat că va adresa o plîngere în legătură cu conducerea preturii Ciocana unui şir de structuri municipale şi de stat. Pretorul Galina Bostan, la rîndul său, a declarat că audierile publice vor continua după examinarea acestui proiect la şedinţa Consiliului municipal. Pînă atunci, potrivit spuselor ei, este anticipat de vorbit despre detaliile referitoare la amenajarea infrastructurii teritoriului adiacent.

Amintim că despre planurile apariţiei la Chişinău a reţelei germane de comerţ “Kaufland” primarul general, Dorin Chirtoacă, a anunţat în septembrie 2015, declarînd că lucrările la primul dintre ele vor demara la începutul anului 2016. De atunci, termenele înălţării lor au fost amînate de cîteva ori. În toamna anului 2016 a devenit cunoscut faptul construcţiei primului hipermarket din reţeaua “Kaufland” pe bulevardul Mircea cel Bătrîn de la Ciocana.

Conform documentaţiei de proiect, pe două terenuri de pămînt cu suprafaţa totală de 1,09 ha se planifică construirea unui mare centru comercial cu parcări, inclusiv subterane. Prima tranşă este un magazin al reţelei “Kaufland” cu parcare la parter. Comanditar al proiectului este “Ani Roada Gliei” SRL, executor – “Marhitrav-ATM” SRL. Proiectanţii declară că se preconizează ca hipermarketul să fie dat în exploatare către 1 noiembrie 2017.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?