X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Transnistria nu împărtășește optimismul lui Dodon

19 ian. 2017,, 16:45   Politică
13938 18

Intenţia preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, de a soluţiona diferendul transnistrean în decurs de trei ani nu este reală", consideră politologul şi jurnalistul transnistrean Grigori Volovoi.

Solicitat să comenteze declaraţiile lui Igor Dodon făcute la Moscova, el a amintit că Dodon însuşi a recunoscut că Tiraspolul şi Chişinăul au viziuni diferite faţă de reglementarea politică a conflictului.

"Chişinăul nu vede situaţia altfel decît menţinerea unui stat unitar, deşi Dodon admite şi federalizarea. Iar Transnistria se consideră un stat independent şi speră că în viitor va intra în componenţa Federaţiei Ruse. Şi aceasta nu doar la nivel de politicieni, care îşi pot schimba opinia, dar şi la nivelul maselor electorale", a menţionat Volovoi.

În opinia lui, "părţile trebuie să vină în întîmpinare, să reducă tensiunea în relaţii şi să elimine vigilenţa".

"Mult va depinde şi de faptul ce rol va juca România în Moldova. Căci Transnistria niciodată nu va recunoaşte influenţa ei politică la Chişinău şi planurile de refacere a României Mari. Un rol la fel de important în relaţiile cu Tiraspolul îl va avea şi problema limbii, despre care se uită mereu", susţine politologul.

El a remarcat că "un alt element pentru detensionarea relaţiilor dintre Moldova şi Transnistria este faptul că Dodon intenţionează să pună în capul unghiului statutul de neutralitate a ţării, domolind intenţiile puterii executive referitoare la NATO şi înaintarea acestuia în Est".

Potrivit lui, majoritatea locuitorilor din regiune au, în general, o părere pozitivă despre întîlnirile lui Igor Dodon la Moscova.

"Ele aduc un pic de optimism. Însă optimismul trebuie să fie însoţit de fapte concrete, care nu trebuie amînate", consideră Volovoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?