X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pensii din străinătate pentru moldovenii ce activează în Turcia

19 ian. 2017,, 15:15   Societate
2885 0

Moldovenii care au activat sau activează în Turcia ar putea beneficia de pensie din ambele state, informează NOI.md.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei este pe ultima sută de metri în procesul de negocieri cu Turcia privind Acordul în domeniul securității sociale. Dacă acesta va fi semnat de ambele state, atunci persoanele care au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante vor avea posibilitatea să-și realizeze dreptul la pensie conform legislației statelor în care au activat.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de urmaș, pensiilor de invaliditate determinată de boli obișnuite, pensiilor și indemnizațiilor de invaliditate determinată de accidente de muncă și boli profesionale.

De asemenea, prestații vor fi acordate și pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, prestații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli profesionale sau accidente de muncă, prestații de maternitate, ajutoare materiale de deces și de șomaj.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Turcia urmează a fi semnat anul curent. Pînă acum au fost semnate 12 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?