X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Breivik este 'vulnerabil mintal', estimează avocatul său

19 ian. 2017,, 02:00   Externe
2238 0

Avocatul criminalului în masă norvegian Anders Behring Breivik a criticat miercuri condițiile de detenție ale clientului său.

În ultima zi a apelului prin care statul norvegian încearcă să obțină anularea unei decizii conform căreia i-ar fi încălcat drepturile lui Breivik prin ținerea lui în izolare, transmite DPA și AFP.

''Este sănătatea mintală a acestui bărbat bună în sens comun? Sănătatea sa mintală nu pare bună, în opinia mea'', a afirmat avocatul Oystein Storrvik, în ultima zi a procesului început în urmă cu o săptămînă. Din motive de securitate, audierile în fața instanței de apel au avut loc în sala de sport a penitenciarului Skien, unde este închis Breivik. Instanța a permis totuși difuzarea online a declarațiilor finale de miercuri.

Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în polițist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfășurau cursurile școlii de vară a tinerilor laburiști norvegieni, omorînd alte 69 de persoane. În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită dacă se consideră că deținutul prezintă riscuri pentru securitatea publică.

Lui Anders Breivik i s-a interzis contactul cu orice altă persoană decît cele aprobate de conducerea închisorii Skien, a subliniat Storrvik. ''Întîlnirile cu gardienii nu pot înlocui contactele personale, nu există absolut nicio confidențialitate'', a spus el.

În luna aprilie 2016, un tribunal districtual a decis că unele dintre condițiile în care trăiește în închisoare Anders Breivik sînt 'inumane și degradante' și se încalcă astfel articolul 3 al Convenției Europene privind Drepturile Omului. Acea instanță a respins, totuși, plîngerile lui Breivik conform cărora îi este cenzurată corespondența. Atît statul norvegian cît și Anders Breivik au contestat decizia din primăvara anului trecut.

În contextul în care autoritățile susțin că au de-a face cu un deținut sănătos fizic și psihic, Storrvik a pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a clientului său evocînd conținutul inadecvat al scrisorilor sale și insensibilitatea sa persistentă în legătură cu crimele comise.

Anders Behring Breivik (37 de ani) s-a plîns constant că este izolat de ceilalți deținuți și că îi este cenzurată corespondența.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?