Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Mai multe instituții de învățămînt vor beneficia de colectoare solare

18 ian. 2017,, 14:00   Societate
2250 0

În anul curent, mai multe școli și grădinițe vor beneficia de 49 de sisteme de încălzire pe biomasă și de 20 de colectoare solare, informează NOI.md.


27 de grădinițe vor beneficia de instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă. Alte 34 de școli și grădinițe ale căror centrale termice funcționează pe bază de baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare transportatoare și încărcare a baloturilor în cazan.

Tot în anul curent se va lansa și un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă. De asemenea, Centrul unic de instruire a operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă își va începe cursurile de instruire.

Toate acestea vor fi posibile datorită Proiectului Energie și Biomasă finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. 2017 este ultimul an de activitate al proiectului în cauză, acesta fiind lansat în 2011.

Pe tot parcursul implementării Proiectului Energie și Biomasă au fost racordate peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurînd astfel accesul unui număr de peste 140 de mii de persoane la energie sigură, produsă în Republica Moldova. La fel, o mie de familii își încălzesc casele cu energie verde, datorită subvențiilor în mărime de pînă la 1300 de euro acordate din bani europeni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?