X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova ar putea apărea încă o procuratură

18 ian. 2017,, 13:00   Societate
5450 0

În Moldova ar putea fi creat un centru unic pentru combaterea crimelor informatice, din care să facă parte reprezentanți ai tuturor structurilor de forță de profil, analiști și specialiști tehnici, comunică NOI.md cu referire la portalul informațional analitic Digital.Report

Despre activitatea de centralizare a eforturilor statului în combaterea crimelor informatice a relatat în cadrul unui interviu oferit portalului șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor informatice a Procuraturii Generale a RM, Veaceslav Soltan.

Potrivit lui, în 2009 Moldova a ratificat Convenția privind criminalitatea informatică, adoptată la Budapesta, după care a fost creată secția specializată în cadrul Procuraturii Generale. „Am văzut că această direcție trebuie extinsă, în procesul combaterii crimelor informatice trebuie să fie implicate alte structuri de forță și instituții guvernamentale. În 2013 s-a adoptat decizia de a crea în baza poliției un centru pentru combaterea crimelor informatice”, susține procurorul.

După adoptarea în 2016 a noii legi a procuraturii, a fost creată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Aceasta a fost abilitată, în special, cu împuternicirea de a investiga crimele informatice comise de grupări criminale organizate, în care valoarea prejudiciului cauzat depășește 1 milion de lei. Totodată, va continua să activeze secția Procuraturii Generale care monitorizează situația din țară și se ocupă de cazurile care nu intră în competența unei procuraturi separate.

„Pentru a spune dacă această schemă este funcțională sau nu, este nevoie de timp. Dacă ea se va dovedi a fi funcțională, atunci vom sugera conducerii țării să creeze o procuratură specializată pentru combaterea crimei cibernetice, așa cum ne-am propus inițial încă în 2010. Din ea vor face parte doar procurori specialiști, ofițeri operativi, ofițeri de urmărire penală, ingineri, analitici”, a menționat Veaceslav Soltan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?