X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Financial Times: Dacă anulează Acordul, Dodon ar putea-o sfîrși ca Ianukovici

18 ian. 2017,, 10:43   Politică
5502 11

Aflat într-o vizită oficială la Moscova, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va pleda și în continuare pentru anularea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și uniunea Europeană.

Dacă declarațiile președintelui moldovean se vor transforma în acțiuni atunci cel din urmă ar putea avea soarta politică a lui Viktor Ianukovici. După ce a renunțat la semnarea Acordului de Asociere cu UE sub presiunea din partea lui Putin, la Kiev s-au declanșat proteste pro-europene care au dus în cele din urmă la căderea lui Ianukovici, scrie publicația Financial Times, citată de Agora.

Declarațiile președintelui moldovean vor fi privite cu îngrijorare în capitalele Uniunii Europene. Ele reprezintă o lovitură potențial semnificativă pentru programul Parteneriatului Estic, care oferă asociere și posibilitatea extinderii zonei de liber schimb în șase foste republici sovietice, scrie Financial Times.

Potrivit publicației, acțiunile președintelui Republicii Moldova seamănă cu cotitura bruscă în soarta politică a lui Viktor Ianukovici, când președintele Ucrainei, în 2013 a renunțat la semnarea Acordului de Asociere cu UE sub presiunea din partea lui Putin. Decizia liderului de la Kiev a declanșat proteste pro-europene în capitala ucraineană care au dus în cele din urmă la căderea lui Ianukovici, anexarea de către Rusia a Crimeii și imixtiunea militară rusă în estul Ucrainei.

Igor Dodon mereu s-a arătat împotriva Acordului de Asociere cu UE. Deși a pledat pe tot parcursul campaniei sale prezidențiale pentru retragerea din el, a doua zi după victoria sa în alegeri a sprijinit totuși calitatea de membru a Republicii Moldova, constată autorul articolului.

Se pare că noul președinte moldovean și-a adaptat mesajul publicului din Moscova. De cealaltă parte și Vladimir Putin a adaptat o abordare similară cu Dodon, tactica biciului şi turtei dulci, cea pe care a folosit-o cu Ianukovici.

Marți, Vladimir Putin a declarat că Rusia va căuta să sprijine economia Moldovei prin acordarea mai multor companii accesul pe piața rusă și înlăturarea obstacolelor pentru mai mulți migranți moldoveni să vină în Rusia. O jumătate de milion de moldoveni lucrează deja în Rusia. Însă, potrivit președintelui rus „multe depind de modul în care Moldova va stabili relațiile cu UE - mă refer la Acordul de Asociere, care a fost semnat și a intrat în vigoare”.

Reamintim că aflat într-o vizită oficială la Moscova, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va pleda și în continuare pentru anularea Acordului de Asociere RM - UE. Șeful statului și-a exprimat speranța că acest lucru s-ar putea întâmpla după următoarele alegeri parlamentare când PSRM ar putea obține majoritatea în Legislativ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?