X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Putin: Numărul companiilor din Moldova cu dreptul de a livra produse în FR va crește

18 ian. 2017,, 10:45   Economie
3692 3

Numărul întreprinderilor din Moldova cu dreptul de a livra produse pe piața rusească va spori.

Declarația a fost făcut de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele Moldovei, Igor Dodon, relatează NOI.md.

Potrivit lui, deja acum numeroase întreprinderi moldovenești sînt deschise și mărfurile lor ajung pe piața rusească. „Noi am convenit că un șir de întreprinderi vor fi supuse unui control suplimentar al structurilor rusești și nu exclud, ba chiar sînt convins că numărul întreprinderilor care au dreptul să livreze produsele pe piața rusească se va mări”, a declarat Vladimir Putin.

El a menționat că în cadrul negocierilor cu Igor Dodon o atenție sporită a fost acordată anume perspectivelor de dezvoltare a comerțului reciproc, deoarece, cu regret, în ultimii doi ani schimbul comercial bilateral dintre RM și FR s-a redus de peste două ori.

„În multe cazuri acest lucru este condiționat și de factori obiectivi, în special, de fluctuația prețurilor la materiile prime. Trebuie să recunoaștem că relațiile reciproc avantajoase cu Rusia au fost suspendate pe fundalul încercărilor de a forța apropierea cu Uniunea Europeană. Drept urmare, mărfurile moldovenești practic au pierdut tradiționalele piețe rusești, fără a găsi ceva nou în schimb. Dimpotrivă, din cîte cunosc din statistică, schimbul comercial al Moldovei cu țările UE s-a micșorat”, a spus președintele FR.

Potrivit lui, în prezent, de ameliorarea situației create se preocupă Comisia bilaterală interguvernamentală pentru cooperare economică. În cadrul unei ședințe recente a acesteia a fost adoptat un plan de acțiuni comune pe anii 2016-2017, care prevede pași concreți de dezvoltare a investițiilor reciproce și comerțului, inclusiv în domeniul industriei, tehnologiilor înalte, agriculturii.

Vladimir Putin a mai reamintit că Rusia și Moldova au o experiență bogată în cooperarea interregională, 67 de regiuni ale Federației Ruse mențin legătura cu partenerii săi moldoveni. La acest capitol lideri sînt Moscova, Sankt Petersburg, din partea noastră regiunea Belgorod, Breansk. Intens se dezvoltă relațiile între regiunile ruse și Găgăuzia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?