X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Asociația lui Plahotniuc, în căutarea unui compromis pe piața de retail

17 ian. 2017,, 18:15   Economie
10218 8

Membrii Asociației oamenilor de afaceri în frunte cu Vlad Plahotniuc intenționează să aplaneze conflictul în domeniul comerțului cu amănuntul.

Decizia a fost aprobată după ce participanții pieței de retail au depus primele plîngeri în legătură cu amendamentele, aprobate la solicitarea deputatului Igor Vremea, relatează NOI.md.

Amendamentele la Legea cu privire la comerțul interior și Codul contravențiilor, adoptate în Parlament din inițiativa deputatului Igor Vremea, care au intrat în vigoare, începînd cu 1 ianuarie, au tulburat comerțul cu amănuntul. Aspirațiile comercianților au fost imediat resimțite de Asociația oamenilor de afaceri (AOA) care și-a exprimat intenția de a discuta modul de soluționare a problemei și a încerca să contribuie la buna înțelegere între comercianți, furnizorii de produse alimentare în rețelele comerciale și autorități.

Astfel, s-a propus să se supună examinării demersul comercianților cu solicitarea să se introducă un moratoriu temporar asupra noului regulament al activității în domeniul comerțului cu amănuntul și să se înlăture lacunele timp de cîteva luni. Această chestiune deja a fost abordată la cel mai înalt nivel, în cadrul unei întrevederi a reprezentanților rețelelor comerciale cu amănuntul cu delegații Guvernului care a avut loc săptămîna trecută. Viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, citat de newsmaker.md, și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că discuțiile în acest sens au fost susținute doar acum, cînd amendamentele la lege au intrat în vigoare.

În urma negocierilor eșuate susținute în cadrul întrevederii cu reprezentanții Guvernului s-a decis că acest subiect va fi dezbătut la reuniunea AOA, unde vor fi discutate toate căile posibile pentru identificarea unui compromis între comercianți și furnizorii de produse alimentare în rețelele comerciale cu amănuntul. La consultații vot fi cooptați toți participanții interesați de pe piață, mulți dintre care au aflat despre inovații doar la 27 decembrie 2016, atunci cînd dispoziția în cauză a fost publicată în Monitorul Oficial.

Precizăm că modificările la prevederile legislative care reglementează activitatea în domeniul comerțului cu amănuntul prevăd interdicția asupra restituirii produselor expirate livrate de furnizori. De asemenea, a fost introdusă restricția asupra perceperii de la furnizori a costurilor de marketing, iar amînarea plății efectuate de comercianți este limitată de o lună calendaristică. Comercianții au supus unei critici dure inovațiile, comunicînd despre scăderea esențială a vînzărilor în urma adoptării amendamentelor. Modificările propuse de deputatul Igor Vremea în anul 2015 și adoptate în Parlament în 2016 au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?