Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova, ajutată să pregătească specialişti după modelul dual german

17 ian. 2017,, 16:35   Societate
3088 0

Guvernul Germaniei ajută Moldova să pregătească specialişti după modelul de instruire duală.

Primii 20 de maiştri-instructori în producţie au primit certificate de calificare profesională. Ceremonia de înmînare a certificatelor a avut loc astăzi la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Moldovei.

Directorul CCI, Sergiu Harea, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că, prin contribuţia Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în Moldova se implementează sistemul de instruire duală, care necesită specialişti în domeniu.

"Noi am pregătit 20 de persoane – angajaţi ai companiilor şi maiştri de la şcoli profesionale din ţară, care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare programe de formare profesională în sistem dual", a spus el.

Potrivit lui, sistemul va contribui la obţinerea unor specialişti formaţi în conformitate cu cerinţele specifice ale întreprinderii, orientarea profesională a tinerilor în conformitate cu capacităţile şi interesele lor individuale, precum şi conform perspectivelor de dezvoltare a pieţei forţei de muncă.

Ambasadoarea Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz, a spus că ţara sa, unde a fost creat sistemul de instruire duală, se bucură că Moldova are un interes sporit faţă de acest sistem şi va continua să sprijine republica în desfăşurarea reformelor.

În opinia ei, "sistemul dual este un rezultat nu doar al legii corespunzătoare, ci şi al muncii în comun a unui mare număr de specialişti care s-au ocupat de dezvoltarea acestuia în Germania mai bine de 100 de ani".

Absolventul cursurilor, reprezentantul întreprinderii "RED Union Fenosa" Vitalie Tcaciuc şi-a exprimat speranţa că certificatele vor fi utilizate pentru pregătirea tinerilor specialişti.

Cursurile de instruire au fost organizate de CCI a Moldovei în comun cu GIZ, cu susţinerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Formarea specialiştilor după sistemul dual pune accent pe obţinerea abilităţilor de lucru nu doar la şcoala profesională, ci şi direct la companie. Modelul dual de instruire este utilizat în ţări precum Germania, Austria, România ş.a., avînd mai multe avantaje, printre care: pregătirea tinerilor pentru viaţa de muncă şi dezvoltarea competitivităţii personale, obţinerea unor specialişti formaţi în conformitate cu cerinţele specifice ale întreprinderii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?