Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Profesorii au cerut salarii decente și l-au fluierat pe viceministru (FOTO, VIDEO)

17 ian. 2017,, 14:30   Societate
8966 4

Circa 200 de profesori au mers în marș de la Casa Sindicatelor pînă la sediul Guvernului.

Angajații instituțiilor de învățămînt primar, secundar și superior din diverse colțuri ale republicii au solicitat Cabinetului de miniștri să soluționeze în mod urgent problemele referitoare la asigurarea lor cu salarii decente, relatează NOI.md.

Astăzi, 17 ianuarie, dimineața devreme, protestatarii s-au adunat în fața Casei Sindicatelor, unde și-au reiterat intenția de a obține de la Guvern majorarea salariilor în domeniu, în medie cu 50 la sută. După ce s-a adoptat decizia de a nu admite compromise cu guvernarea, manifestanții au mărșăluit spre sediul Guvernului. De menționat că circulația pe drumurile pe care mergea coloana nu a fost suspendată, deci reprezentanții sistemului de educație, sindicatelor, precum și susținătorii lor au fost nevoiți să meargă pe trotuare.



Majoritatea profesorilor protestatari au sosit la Chișinău din raionul Bălți, Telenești, Leova, Drochia, Soroca, Glodeni, Sîngerei și din alte raioane. Protestatarii purtau în mîini pancarte pe care se putea citi: „Respectați învățătorii”, „Vrem salarii decente”, Salvați reputația”, „Salariul minim – la nivelul minimului de existenţă”, „Vrem dreptate, aşa nu se mai poate” etc. Valul de proteste a fost susținut activ de strigăte, fluiere și sunete de clopoței care se auzeau din mulțime.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), Oleg Budza, care a mers în fruntea coloanei de protestatari, le-a comunicat jurnaliștilor despre necesitatea susținerii unor negocieri cu reprezentanții Guvernului, în cadrul cărora urmează să fie discutate toate variantele posibile pentru reglementarea situației, ținîndu-se cont de solicitările protestatarilor. Totodată, el nu a numit termenul limită după a cărui expirare s-ar putea vorbi despre rezultatele negocierilor. „Da, angajații din sistemul de educație cer majorarea salariilor cu 50 la sută. Dar care anume majorare va fi efectuată – cu 30, 40, 50 sau 60 la sută – se va putea spune după încheierea negocierilor”, a menționat Oleg Budza.



Viceministrul Elena Cernei a ieșit la protestatari pentru a-i familiariza cu poziția oficială a Ministerului Educației, comunicîndu-le despre necesitatea creării unui grup de lucru care va examina solicitările sindicatelor din sistemul educației. Însă ea a rămas practic neauzită de manifestanți, care inițial au început să se plîngă că nimic nu se aude, iar ulterior chiar au fluierat-o. Mai tîrziu, în cadrul unui interviu oferit jurnaliștilor, Elena Cernei a declarat că ar fi prematur să se anunțe unele decizii pînă cînd nu vor fi prezentate concluziile oficiale ale grupului de lucru respectiv.



Profesorii intervievați de echipa de filmare a portalului NOI.md au declarat că nu mai au puteri să tolereze promisiunile autorităților, care nu sînt interesate în reînnoirea personalului din sfera educației. Astfel, un profesor de la Bălți ne-a comunicat că a fost nevoit să vină la Chișinău să participe la acțiunea de protest în legătură cu situația dificilă în care ei s-a pomenit.

„Tineretul nu dorește să obțină profesia noastră. Mulți dintre discipolii mei care visau să devină învățător sau profesor în final au plecat din țară. Vîrsta medie a cadrelor didactice din Bălți depășește 60 de ani. Ne-am pomenit în condiții foarte complicate. Chiar dacă salariile nu vor fi majorate cu 50 la sută, noi sperăm că Guvernul le va ridica măcar pînă la nivelul minimului de existență”, a spus profesorul pentru NOI.md.

Precizăm că despre acțiunile de protest ale angajaților din domeniul educației s-a anunțat la începutul lunii ianuarie, în finalul ședinței Consiliului Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei. Principala revendicare a profesorilor este majorarea salariului cu 50 la sută. Ei sînt nemulțumiți de faptul că salariile de funcție din domeniu nu au fost indexate din 2014, fapt ce a pus majoritatea angajaților într-o situație dificilă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?