Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Nicolae Chirtoacă explică cu ce s-ar putea solda vizita lui Igor Dodon la Moscova

17 ian. 2017,, 12:14   Politică
2227 0

Vizita președintelui Igor Dodon la Moscova s-ar putea solda cu anumite rezultate, în special pe dimensiunea comerțului bilateral, consideră analistul politic Nicolae Chirtoacă, citat de NOI.md.

„Nu este o vizită surpriză. Igor Dodon a declarat că prima capitală pe care o va vizita este Moscova, în acest sens a apărut un fel de ritual în Republica Moldova, în momentul în care divizarea această geopolitică profundă a marcat viața țării noastre, practic toate procesele politice și electorale. Sînt politicieni care pleacă cu pocloane, unii în Est, alții în Vest, nimic nou. Cred că Federația Rusă, care a promovat o politică foarte activă în Moldova, este mai mult decît satisfăcută de rezultatele scrutinului prezidențial, iar noi urmăm să ne așteptăm la anumite acțiuni din partea Moscovei, pentru a încuraja tendința aceasta care se formează”, a explicat Nicolae Chirtoacă în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

În opinia politologului, această vizită este un prilej pentru conducerea de vîrf a Moscovei de a da un semnal clar autorităților de la Chișinău că anumite probleme bilaterale pot fi soluționate. Potrivit lui Nicolae Chirtoacă, imediat cum a fost învestit în funcție, Igor Dodon a punctat tranșant că normalizarea relațiilor cu Federația Rusă este o prioritate a politicii externe a țării.

„Deja se zvonește în anumite cercuri că piața Rusiei se va deschide pentru vinurile moldovenești, pentru produsele tradiționale. Problema cu migranții cred că se rezolvă de asemenea, mai ales că sînt și alte precedente. Cu reglementarea transnistreană nu e așa de simplu, ținînd cont de formatul multilateral, de unele divergențe cronice care există între partenerii occidentali, dar și a actualei majorități, care înțelege foarte bine că statutul de neutralitate însemnă concomitent neadmiterea staționării pe teritoriul nostru a trupelor Federației Ruse, nu va fi atît de simplu”, a remarcat Nicolae Chirtoacă pentru sursa citată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?