X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Crește numărul operatorilor de pe piața comunicaţiilor electronice și serviciilor poștale

17 ian. 2017,, 12:08   Societate
3234 0

Numărul întreprinzătorilor intrați pe piața de comunicaţii electronice și piața de servicii poștale este în creștere, informează NOI.md.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în anul trecut, 26 de persoane fizice și juridice, înregistrate în calitate de întreprinzători, au obținut, în baza notificărilor transmise, dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicații electronice și 28 de întreprinzători – dreptul de a furniza servicii poștale.

Persoanele în cauză, potrivit regulilor regimului de autorizare generală, au fost înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice și, respectiv, în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, registre publicate pe pagina web oficială a ANRCETI.

Dintre cei 26 de întreprinzători care au intrat pe piața de comunicații electronice 22 au ales să furnizeze atît reţele, cît şi servicii publice de comunicații electronice, iar patru – numai servicii. Pe primele trei locuri în topul preferințelor întreprinzătorilor au fost rețelele publice terestre de acces la puncte fixe, serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale.

În anul de referință, numărul întreprinzătorilor înscriși în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a crescut, față de anul 2015, cu 0,7% și au totalizat 551. Dintre aceștia, 392 beneficiază de dreptul de a furniza atît reţele, cît şi servicii publice de comunicaţii electronice, 88 – de a furniza rețele și 71 – de a presta servicii de comunicaţii electronice.

Dintre cele 28 de persoane înscrise anul trecut în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, 11 dețin dreptul de a furniza servicii din afara sferei serviciului poștal universal, iar 17 dreptul de oferi atît servicii din sfera serviciului poștal universal, cît și din afara sferei acestui serviciu. Serviciul poștal universal reprezintă furnizarea permanentă a unui set de servicii poştale (trimiteri poștale și colete poștale interne și internaționale, servicii de trimitere recomandată internă și internațională etc.), de o calitate determinată, în toate localităţile de pe teritoriul ţării, la preţuri accesibile pentru toţi utilizatorii.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice începînd cu anul 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale – din octombrie 2016. Acest regim se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice ori servicii poștale transmite la ANRCETI o notificare cu privire la această intenție, după care îşi poate începe activitatea. Ulterior, ANRCETI eliberează solicitantului o declaraţie informativă/certificat-tip prin care se atestă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public respectiv al furnizorilor, precum şi drepturile şi obligaţiile furnizorului de comunicații electronice ori de servicii poștale.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicaţii electronice sau servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?