X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Conducerea autorităţii de integritate ar putea fi aleasă în trei etape

17 ian. 2017,, 10:34   Societate
2432 2

Candidaţii la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor susţine trei etape la concursul pentru suplinirea posturilor vacante.

Potrivit agenţiei INFOTAG, citate de NOI.md, aceasta este prevăzut în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului, care a fost discutat luni, în cadrul unei şedinţe, de către membrii Consiliului de Integritate. Potrivit regulamentului, candidaţii trebuie să susţină un test în scris, un interviu, precum şi testul la poligraf. Toate cele trei etape ale concursului vor avea loc sub supravegherea juriului.

La testul scris fiecare candidat trebuie să obţină cel puţin şapte puncte din 10. În total vor fi adresate trei întrebări în domeniul integrităţii, managementul instituţiilor şi reglementarea conflictelor. La interviu juriul va aprecia motivaţia candidaţilor, planul lor de dezvoltare pentru CNI, precum şi experienţa profesională. "Noi propunem ca juriul să adreseze fiecărui candidat cîte două întrebări, iar cei mai buni doi candidaţi să fie chemaţi la un alt interviu, în cadrul căruia noi vom analiza dacă aceştia vor putea lucra împreună", a spus membrul Consiliului, Sergiu Ostaf.

Testarea la poligraf a fost încredinţată Centrului Naţional de Combatere a Corupţiei. Consiliul de Integritate explică necesitatea acestui test prin verificarea absenţei intenţiilor ascunse la ocuparea posturilor vacante. Autorii regulamentului, de asemenea, au anunţat o serie de cerinţe faţă de candidaţi. Aceştia trebuie să deţină studii superioare, să nu facă parte din nici un partid politic şi să cunoască limba de stat.

De asemenea, se propune ca fiecare dintre candidaţi să comunice dacă se cunoaşte cu cineva din membrii Consiliului de Integritate şi a comunicat cu el în cercuri apropiate (la locul de muncă sau informal) în ultimii cinci - şapte ani. Potrivit lui Sergiu Ostaf, această practică este nouă în desfăşurarea unor astfel de concursuri, dar este absolut necesară. "Doar în ultimele şase luni, mass-media în astfel de concursuri a relevat legătura dintre cîştigătorii şi membrii juriului, provocînd astfel nemulţumiri în rîndul populaţiei.

Pentru a preveni acest lucru, este necesar ca candidaţii să menţioneze de la început dacă deţin anumite relaţii", a spus el. Consiliul de Integritate intenţionează să aprobe Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate săptămîna viitoare.

NOI.md precizează: Consiliul de Integritate intră în componenţa Autorităţii Naţionale de Integritate. Consiliul de Integritate se ocupă de organizarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii, precum şi validarea rezultatelor concursului.

De asemenea, Consiliul aprobă strategia şi planul de activitate al Autorităţii, analizează şi aprobă rapoartele anuale, precum şi solicită Preşedintelui suspendarea din funcţii a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii. Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, Consiliul de Integritate este constituit din cinci reprezentanţi ai statului şi doi reprezentanţi ai societăţii civile. Mandatul de membru al Consiliului este de cinci ani, fără posibilitatea de a-l prelungi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?