X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Decizia luată de Theresa May în legătură cu Marea Britanie

17 ian. 2017,, 10:30   Externe
2019 0

Premierul britanic Theresa May urmează să susțină astăzi un discurs mult așteptat pe tema Brexit, în care va anunța ruperea completă a Regatului Unit de UE, și își va prezenta cele 12 puncte ale planului de ieșire din blocul comunitar, informează ziarul Telegraph.

May va susține cel mai important discurs al ei de cînd a devenit premier din iulie, anul trecut, și confirmă că Regatul Unit va ieși și din piața comună și din uniunea vamală după Brexit.

Prim-ministrul va face din restabilirea controlului granițelor Marii Britanii una dintre temele principaleale strategiei sale Brexit. În plus, May va susține clar pentru prima dată că Marea Britanie nu va căuta o versiune diluată a Brexitului, potrivit fragmentelor din discursul premierului, obținute de Telegraph.

Theresa May, discurs foarte așteptat privind Brexit. Premierul britanic va anunța un divorț “dur” de UE

„Vom căuta să obținem un parteneriat nou și egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală și prietenii și aliații noștri din UE. Nu o apartenență parțială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte țări. Nu urmărim să ne agățăm de bucăți din calitatea de membru, cînd ieșim”, ar urma să spună ea.

Notițele obţinute de presa britanică nu vorbesc despre detaliile explicite ale relaţiei comerciale dorite între Marea Britanie şi Uniunea Europeană sau despre cele 12 priorităţi propuse pentru Brexit, însă aceasta este dedicată să scoată Marea Britanie din toate parteneriatele care ţin de UE, măsuri ce nu fac decît să întărească îngrijorările investitorilor cu privire la un ” Brexit dur”.

May intenţionează să lanseze procesul de divorţ faţă de UE pînă la sfîrşitul lui martie, prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi să declanşeze astfel un proces de negociere în următorii doi ani.

Ea trebuie să ţină cont de hotărîrea Curţii Supreme, care urmează să se pronunţe asupra necesităţii de a consulta sau nu Parlamentul înainte să declanşeze Brexitul, decizia urmînd să fie anunțat pînă la sfîrșitul acestei luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?