Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

SUA au mobilizat 300 de puşcaşi marini în Norvegia

17 ian. 2017,, 04:00   Externe
3544 1

Aproximativ 300 de puşcaşi marini americani au sosit în Norvegia în cadrul unei desfăşurări prin rotaţie de şase luni, spre nemulţumirea Rusiei.

Plecaţi duminică seara din Carolina de Nord la bordul unui Boeing 747 închiriat, puşcaşii marini au debarcat luni cu arme şi bagaje pe aeroportul din Vaernes, în apropiere de Trondheim, conform unor imagini difuzate de televiziunea norvegiană. Ţară membră NATO, Norvegia a anunţat în octombrie anul trecut că a acceptat o cerere din partea SUA pentru desfăşurarea de trupe pe teritoriul său, pentru prima oară de la Al Doilea Război Mondial încoace, transmit agenţiile de presă Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Această mobilizare prin rotaţie de trupe este prevăzută să dureze un an şi organizată în scopul permiterii antrenării puşcaşilor marini împreună cu armata norvegiană în condiţii dure. Iniţiativa a provocat însă nemulţumirea Rusiei, pe fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul privind criza din Ucraina şi conflictul din Siria.

„Acest lucru nu va îmbunătăţi cu siguranţă situaţia de securitate din Europa de Nord“, a declarat purtătorul de cuvînt al Ambasadei Rusiei la Oslo, Maxim Gurov, într-un e-mail trimis AFP. Pentru a calma temerile vecinului său sovietic, Norvegia s-a angajat înainte de a deveni membru fondator al NATO în 1949 să nu permită prezenţa pe teritoriul său a unor forţe de luptă străine „atît timp cît ea (Norvegia) nu este atacată sau ameninţată că va fi atacată“.

Guvernul de la Oslo a afirmat că trupe NATO se pregătesc deja cu regularitate în Norvegia şi că desfăşurarea de trupe prin rotaţie nu este echivalentă cu deschiderea unei baze permanente americane pe teritoriul norvegian. Pînă în prezent, armata americană dispune în Norvegia de cantităţi mari de materiale militare depozitate în tuneluri săpate în munţi, însă nu şi de trupe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?