X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În ce condiții și cum sînt hrăniți copiii în grădinițele private

16 ian. 2017,, 15:51   Capitala
9359 1

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău (CSPC) au întreprins, în perioada 10-13 ianuarie curent, un control inopinat în instituțiile private de învățămînt preșcolar. În urma verificărilor au fost depistate abateri și nereguli, informează NOI.md.


În total au fost evaluate 10 grădinițe private, unde o atenție sporită a fost îndreptată asupra organizării alimentației copiilor, nivelului de corespundere a meniurilor la normele în vigoare, adaptarea la cerințele impuse, modalitatea de preparare a bucatelor corespunzătoare vîrstei copiilor, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a încăperilor unde se prepară și se servesc mesele zilnice.

Astfel, în grădinițele private verificate au fost constatate mai multe abateri și nereguli: organizarea alimentației copiilor cu mari devieri de la meniul-model coordonat în modul stabilit; valoarea energetică a bucatelor calculate este sub norma impusă, iar cantitatea de proteine, lipide și grăsimi este insuficientă; fructe și legume în cantități limitate; necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat; lipsa probelor diurne; folosirea produselor lactate fără prelucrare termică; nerealizarea triajului bucatelor gata.

La fel, au fost depistate cazuri de achiziționare a produselor lactate în lipsa actelor de confirmare a calității și inofensivității acestora, încălcări în procesul de igienizare a vaselor și a suprafețelor de contact, încălcarea recepturii de preparare a bucatelor, prepararea bucatelor în lipsa condițiilor necesare.

Într-o grădiniță s-a constatat că furnizorul produselor alimentare este unul dintre cei implicați în scandalul licitațiilor publice trucate, introdus în lista neagră. Inexplicabil este și faptul că administratorul grădiniței respective este în același timp administrator și la o grădiniță de stat.

După efectuarea controlului inopinat, au fost întocmite două procese-verbale de contravenție administrativă pe numele persoanelor cu funcție de răspundere: „Erudio” și „De la doi – împreună cu noi”, pentru nerespectarea meniurilor, lipsa probelor diurne, concentrația ceaiurilor oferite copiilor nu corespunde normelor sanitare stabilite, necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

Controlul inopinat efectuat de către specialiștii CSPC a fost inițiat la sesizarea părinților, prin adresarea mai multor petiții, privind aspectele enumerate mai sus.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?