Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Orfanii de la Centrul de plasament „ Vatra”, dați afară în ger

16 ian. 2017,, 12:10   Capitala
37535 4

Discipolii Centrului de plasament „Vatra” au fost practic dați afară pe vreme rece.

Acest lucru s-a întîmplat după ce Centrul de tip internat din suburbia Chișinăului a fost închis în ajunul Anului Nou la dispoziția Primarului General Dorin Chirtoacă. Cazul strigător la cer l-a comunicat astăzi, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă consilierul municipal din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) Eugenia Ceban, relatează NOI.md.

În Centrul de zi şi de plasament temporar al copiilor orfani „Vatra” au fost plasați cîțiva zeci de copii, inclusiv cei care au fost aduși de la internatul nr.2, situat pe strada Grenoblea, după închiderea acestuia. După cum s-a dovedit, aici suferințele copiilor nu au luat sfîrșit, deoarece autoritățile municipale au închis încă o instituție de plasament a copiilor orfani și a celor care au rămas fără îngrijirea părinților. Decizia privind închiderea acesteia a fost semnată de către Dorin Chirtoacă personal, cu toate că inițiativa privind crearea acestuia a venit din partea Consiliului Municipal. Închiderea Centrului de plasament „Vatra” a avut loc în ajunul Anului Nou, la 23 decembrie 2016, însă autoritățile municipale au preferat să păstreze tăcerea cu privire la acest lucru, precum și cu privire la viitorul copiilor, atenționînd societatea asupra altor evenimente.

S-a promis că copii vor fi repartizați în alte centre de plasament temporar, însă această informație, solicitată de reprezentanții PSRM, nu a fost confirmată. Potrivit consilierului din partea PSRM Eugenia Ceban, unor dintre copii li s-a propus să fie plasați chiar și în Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din strada Haltei de la Chișinău. „Este un caz flagrant de iresponsabilitate a administrației municipale, dispusă să plaseze copiii într-o singură cameră cu adulții. Acest lucru se datorează faptului că direcțiile municipale nu sînt conduse de specialiști, ci exclusiv de către rudele și prietenii lui Chirtoacă. Primăria s-a împotmolit în corupție. Ei au găsit milioane pentru reconstrucția Scării cascadelor, iar pentru întreținerea centrelor pentru copii și susținerea copiilor orfani nu pot găsi bani”, s-a arătat indignată aleasa locală.



Ea a menționat că numirea lui Alexandru Fleaș în funcția de șef al Direcției educație, tineret și sport a fost ultima picătură. „Chiar este o rușine a Partidului Liberal, dle Chirtoacă, la Direcția învățămînt să-l numești pe Fleaș cu care dumneata te-ai scăldat în garajele celea, în stare de ebrietate. Ei chiar mă gîndesc, oameni buni, chiar nu aveți specialiști, avem atîția directori de școală, academicieni deștepți. Oameni buni, nicăieri nu se anunță un concurs. Să dea Dumnezeu măcar la Direcția învățămînt, fiindcă asta e elita orașului, și nu poți să numești așa ceva. Iată asta este fața municipalității, și asta este fața actualului Primar”, a concluzionat Ceban.

Precizăm că centrul de tip internat care a funcționat în satul Vatra a fost închis prin dispoziția Primarului General Dorin Chirtoacă în decembrie în 2016. Despre soarta copiilor care au fost dați în stradă în frig nu se comunică nimic. Conducerea Primăriei municipiului Chișinău, precum și șeful Direcției educație, tineret și sport Alexandru Fleaș, numit în acest post la 4 ianuarie, pînă acum nu a ieșit cu o reacție oficială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?