X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cum va arăta Pămîntul peste 250 de milioane de ani

17 ian. 2017,, 01:00   Externe
4622 0

Pămîntul evoluează constant, chiar dacă nu ne dăm seama de asta.

Continentele sînt într-o continuă deplasare, iar hărțile de acum nu vor mai corespunde cu situația din viitor.

Peste aproximativ 250 de milioane de ani, un nou supercontinent se va forma pe Pămînt, iar acesta va îngloba continentele care ne sînt cunoscute în prezent. Cercetarea publicată în jurnalul Nature este bazată pe o teorie care arată că, după ce un supercontinent se destramă, continentele ce rezultă se vor distanța unele de altele, dar vor cădea pradă unei benzi de subducție aflată pe axa nord-sud, unde o placă tectonică alunecă sub alta.

Banda de subducție din prezent este Inelul de Foc din Pacific, unde se va forma noul supercontinent. Pentru a testa modelul, cercetătorii au folosit date paleomagnetice – însemnări ale câmpului magnetic planetar conservate în roci – pentru a studia variațiile rotației planetei în funcție de axa de rotație.

amasia

Variațiile de acest fel apar din cauza schimbărilor în distribuția masei planetei și reprezintă o încercare a Terrei de a-și păstra echilibrul rotațional, o astfel de ajustare având loc de-a lungul a milioane de ani.

Folosind astfel de date, cercetătorii au putut să prezică Amasia, următorul supercontinent, arată sciencenews.org. Oceanul Arctic și Marea Caraibilor vor dispărea, pe măsură ce America de Nord și cea de Sud vor fuziona, mergând către nord-vest, unde va avea loc o coliziune cu Europa și Asia.

Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, format acum aproximativ 300 de milioane de ani, ce s-a destrămat acum 200 de milioane de ani, luând astfel naștere continentele din prezent, dar și Oceanul Atlantic. Cercetătorii sînt de părere că Pămîntul a avut mai multe supercontinente, Pangeea fiind al treilea sau al patrulea din istoria planetei.

Predecesorii imediați au fost Rodinia, de acum 1 miliard de ani și Nuna, format acum 1,8 miliarde de ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?