Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce ANRE ridică prețul plafon cînd preţul barilului scade?

14 ian. 2017,, 17:00   Economie
9361 5

Nici cel mai experimentat trader nu poate spune cît va costa mîine benzina și motorina pentru că prețul se formează la bursele internaționale și sînt dictate de cererea și oferta zilnică.


Un comentariu în acest sens a făcut Andrei Adam, şeful Departamentului licențiere, monitorizare și control a activităților licențiate din cadrul ANRE. Comentariul a fost solicitat de IPN în contextul ridicării de către ANRE, deja pentru a patra oară consecutiv, a prețului plafon de vînzare a combustibililor.

La întrebarea de ce ANRE ridică prețul plafon atunci cînd preţul barilului scade, reprezentantul instituţiei declară că piața petrolului sau țițeiului este diferită de piața combustibililor derivați din petrol. Dacă, de exemplu, la 5 și 6 ianuarie anul curent prețul unui baril de petrol de marca Brent a fost de 56,8 dolari SUA, atunci, potrivit cotațiilor Platts, prețul unei tone de benzină și motorină a crescut cu 9 și, respectiv, cu 8 dolari SUA și a constituit între 545-554 și, respectiv, 484-492 de dolari SUA.

Specialistul de la ANRE mai spune că piața angro a produselor petroliere își are propriile sale prețuri. Ca rezultat al plafonării de către ANRE a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, piața angro urmează să-și ajusteze oferta independent.

Potrivit regulamentelor aprobate de Guvern, comercializarea cu ridicata a produselor petroliere se permite numai la depozitele petroliere, iar comercializarea cu amănuntul se efectuează numai la staţiile de alimentare certificate. Aceasta însemnă că, indiferent de cantitate, orice vînzare de carburanți la stațiile PECO se consideră comercializare cu amănuntul.

Expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, a declarat anterior pentru IPN că credibilitatea prețurilor produselor petroliere nu poate fi asigurată prin plafonare, iar unica soluție prin care statul poate interveni pe piața produselor petroliere este prin mecanisme concurențiale.

Amintim că preţurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților au fost stabilite, începînd cu 11 ianuarie, la 17,99 lei pentru un litru de benzină premium 95 şi 15,61 lei pentru un litru de motorină.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?