Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tot mai mulţi moldoveni încearcă să treacă hotarul cu acte false

14 ian. 2017,, 13:30   Societate
4680 0

Tot mai mulţi moldoveni încearcă să treacă hotarul cu acte falsificate. Datele Poliţiei de Frontieră arătă că anul trecut, aproape 560 de persoane au fost întoarse din drum, pentru că au fost prinse cu documente false. Numărul este mai mare cu aproape 27 la sută decît în 2015, cînd au fost reținuți peste 440 de astfel de călători.


Elementele de protecţie ale actelor de identitate nu pot fi observate cu ochiul liber. Paşaportul este verificat cu ajutorul unui aparat cu raze ultraviolete, care depistează prezența sau lipsa lor.

"În mare parte, această creștere se datorează echipamentului care noi l-am primit în gestiune. Este un echipament performant care cu ușurință ne permite să depistăm falsurile în documente. Acest echipament noi l-am primit la începutul anului 2016", a spus Chiril Drozdovschi, poliţist de frontieră.

Posesorii de documente false riscă o amendă de pînă la 6.000 de lei sau închisoare de pînă la doi ani.

"În caz că documentul s-a stabilit că este falsificat, este chemată grupa operativă de documentare. Grupa operativă deschide dosar penal, persoana este de regulă cercetată în stare de libertate", a adăugat Chiril Drozdovschi.

Dacă actele sînt în regulă controlul vamal decurge operativ:

"Nu aşteptăm atît de mult. Repede trecem. Contează dacă ai actele în regulă şi le ai pe toate la mînă."
"Se lucrează foarte operativ. Avem toţi cetăţenie română şi plecăm unde dorim uşor."

Potrivit Poliției de Frontieră, în capul listei actelor falsificate anul trecut este asigurarea auto ”Cartea Verde”, urmată de împuternicirile notariale contrafăcute certificatele de revizie tehnică. Lista este completată de permisele de conducere şi paşapoartele false, iar pe ultimul loc se află certificatele de înmatriculare.

Poliţiştii de frontieră precizează că cele mai multe acte false au fost depistate la hotarul cu Ucraina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?