X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Plăţi stimulative pentru funcționarii publici

13 ian. 2017,, 11:00   Economie
5829 1

Funcționarii publici din Moldova vor putea primi plăţi stimulative, alocaţii lunare pentru intensitatea muncii şi diverse prime.

Noul mecanism de remunerare a muncii lor a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2017.

El este prevăzut de amendamentele la Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, adoptate anterior de Parlament şi publicate astăzi în Monitorul Oficial.

Modificările au menirea să sporească eficienţa muncii funcţionarilor şi mărimea salariului lor din contul motivaţiei mai mari. Conform amendamentelor, conducătorilor structurilor publice li se acordă dreptul de a-i motiva pe subalterni în conformitate cu realizările lor în funcţia ocupată, a-i stimula prin plata alocaţiilor pentru intensitatea muncii, ceea ce va duce la creşterea salariilor lor în cazul muncii eficiente.

Din lege au fost excluse astfel de noţiuni precum partea fixă și variabilă a salariului şi au fost stabilite concret toate componentele cîştigului total al funcţionarului. Este stipulat că salariul total al funcţionarului public pentru muncă pe parcursul unei luni cu durata normală a timpului de muncă, în conformitate cu sarcinile şi obligaţiile prevăzute în fișa postului constă din: salariul de funcţie; prime pentru un rang de clasă, titlu special și rang diplomatic; plăți de stimulare.

În lege este indicat că funcţionarii publici au dreptul la alocaţie lunară pentru intensitatea muncii şi primă anuală, premii unice, precum şi la plăţi de stimulare, care se acordă din contul economiei de mijloace pentru remunerarea muncii, alocate pentru anul respectiv, în ordinea şi în conformitate cu condiţiile stabilite de Guvern.

Alocaţia lunară pentru intensitatea muncii este stabilită în scopul stimulării funcţionarilor publici de a obţine rezultate optime la nivelul unității structurale/organului autorităţii publice. Mijloacele băneşti necesare la stabilirea alocaţiei lunare pentru intensitatea muncii, se acordă anual în limitele a 15% din fondul de salarizare a muncii, calculat în conformitate cu salariile funcţionale, prevăzute în personalul autorității publice.

Alocaţia lunară pentru intensitatea muncii se stabileşte în mod diferenţiat pentru fiecare funcţionar public de către conducătorul unităţii structurale/al organului autorităţii publice în funcţie de contribuţia fiecăruia la obţinerea rezultatelor. Mărimea alocaţiei lunare indicate acordate funcţionarului public nu poate depăşi 30% din salariul lui funcţional.

Contribuţia funcţionarului public la obţinerea rezultatelor va fi evaluată în baza următoarelor criterii: cunoştinţe şi experienţă; complexitatea şi diversitatea activităților; asumarea responsabilităţii; iniţiativa şi abordarea creativă; volumul, calitatea şi eficacitatea sarcinilor finalizate.

Totodată, alocaţia lunară pentru intensitatea muncii nu va fi acordată funcţionarilor publici, care în perioada de raportare şi-au exercitat activitatea de serviciu în mod necorespunzător sau au fost sancţionaţi disciplinar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?