Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vor rezista oare casele noastre unui cutremur puternic?

13 ian. 2017,, 10:00   Societate
51832 8

Marina Prodius

Activitatea seismică în zona Vrancea (România) și două cutremure pe parcursul unui an și jumătate, resimțite și de locuitorii Moldovei, au bulversat societatea, împărțind-o în două tabere. Unii prorocesc distrugerea noilor case cu multe etaje în cazul unui cutremur puternic și afirmă că blocurile vechi de tip sovietic sînt cele mai rezistente la seisme. Iar alții susțin că în cazul unor cutremure puternice, nu vom putea evita distrugerea totală a clădirilor vechi.


Corespondentul portalului NOI.md a hotărît să clarifice cît de sigure din punct de vedere seismic sînt blocurile existente și cele ce se construiesc și care este capacitatea lor de a rezista la loviturile seismice puternice?

Lecție de geografie

Suprafața pămîntului nu a fost niciodată stabilă. În fiecare an au loc milioane de cutremure mici, 20 de mii de cutremure medii și 7 mii de cutremure puternice. Circa 150 sînt distrugătoare. În fiecare oră pe planeta noastră au loc 10 cutremure.

Cel mai frecvent cutremurele au loc noaptea sau la răsăritul soarelui. Inițial se aude un vuiet subteran și pămîntul începe să se zguduie. Apoi urmează cîteva mișcări puternice, în timpul cărora unele sectoare de pămînt se pot ridica sau coborî. Toate acestea durează cîteva secunde, iar uneori puțin peste un minut. Însă în acest răstimp se pot produce adevărate dezastre. Pericol reprezintă cutremurele cu intensitatea de 7 grade și mai mult.

Intensitatea de nivelul 1 nu este resimțită de om. Oscilațiile de 2-3 deja se simt, mai ales la etajele superioare ale clădirilor, în care încep să se miște lustrele. Seismele de 4-5 grade le simt aproape toți, în urma lor se trezesc și cei care dorm. Puternice se consideră cutremurele de 6 grade. În clădiri se mișcă și cade mobila, oamenii speriați ies afară. La un cutremur de 7-8 grade e greu să te ții pe picioare. Pe pereții clădirilor și pe drumuri apar crăpături, cad scările, se rup comunicațiile subterane. Seismele de 9 grade se numesc devastatoare. Pămîntul crapă, se distrug clădirile.

La 10-11 grade au loc cutremure distrugătoare. În sol apar fisuri de pînă la un metru lățime. Se distrug drumurile, podurile, digurile, barajele. Apa se revarsă din bazinele acvatice. Toate construcțiile se transformă în ruine. La 12 grade se produce o catastrofă totală. Suprafața pămîntului se schimbă, apar crăpături enorme. Unele teritorii coboară și sînt inundate, altele se ridică cu zeci de metri. Se schimbă landșaftul, apar cascade și lacuri noi, se schimbă albiile rîurilor. Majoritatea plantelor și animalelor pier.

Directorul adjunct al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe din RM, doctorul habilitat în științe geofizice Vasile Alcaz explică: „Conform hărții zonării seismologice, teritoriul Moldovei este împărțit în trei zone ale pericolului seismic. Cea mai puțin periculoasă zonă este în nord-vestul țării, unde seismele pot atinge o intensitate de 6 grade, iar cea mai periculoasă – sudul țării, unde se simt șocurile seismice de pînă la 8 grade, în scara seismică MSK de 12 grade.

Dar problema constă în faptul că, de exemplu, la Chișinău sau în alt oraș, intensitatea așteptată poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de condițiile inginerești și geologice.

Chișinăul se află într-o zonă seismică de 7 grade, dar în caz de cutremur, asta nu înseamnă că va scutura peste tot la fel. Undeva vor fi 7 grade, în altă parte – vreo 8, iar în unele locuri chiar și 8,5. Dar dacă la proiectarea și construcția casei a fost luat în calcul pericolul seismic, atunci aceasta va rezista neapărat unui cutremur puternic. De aceea nu trebuie să vă faceți griji în ce sector locuiți”:

Un cutremur mai mare de 7 grade în Moldova a avut loc ultima dată în 1986. Prejudiciile totale au depășit $ 680 milioane. Au fost avariate sute de case și școli, instituții preșcolare și întreprinderi industriale.

„Au fost clădiri distruse complet sau clădiri avariate, ce necesitau reparații capitale, dar au fost și construcții ce nu au avut de suferit, a comunicat pentru NOI.md Alcaz. Dacă va avea loc din nou un cutremur puternic, situația va fi aproximativ la fel. În Moldova este posibil un cutremur de cel mult 9 grade, care ar putea cauza prejudicii majore, dar aceasta nu înseamnă că clădirile vor cădea. În zona de risc se află, în special, casele care au probleme, precum și casele vechi, uzate în timp”.

Care case sînt mai bune – cele noi sau cele de pe piața secundară?

„Situația caselor de tip sovietic nu este univocă, continuă Vasile Alcaz. Ele au supraviețuit în secolul trecut trei cutremure puternice și, precum s-a văzut, clădirile au fost deteriorate, dar victime nu s-au înregistrat. În principiu, casele construite pe timpul sovietic în mare parte au fost construite conform normelor și destul de calitativ. Da, toate casele noi încă nu au trecut testul unui mare cutremur, dar dacă ele au fost proiectate și construite în conformitate cu normele în vigoare, atunci trebuie, prin definiție, să reziste cutremurelor mari fără distrugeri semnificative”.

Mulți sînt preocupați de faptul ce va fi cu casa dacă va începe un cutremur puternic? Care case din orașele Moldovei sînt mai rezistente la cutremur – cele din cărămidă, din planșee, monolite sau casele noi?

„Dacă la construcția lor s-a ținut cont de pericolul seismic, atunci nu avem motiv de îngrijorare, consideră interlocutorul. Nu contează în ce casă locuiți. Problema constă în faptul că unii locatari intervin în construcție, modifică apartamentele arbitrar, deseori distrug pereți, inclusiv cei de bază, mișcorînd astfel rezistența seismică a clădirii. Ce va fi cu această casă, va arăta cutremurul. Deoarece fiecare casă este o construcție monolită și, dacă sînt efectuate intervenții neautorizate, atunci e o altă schemă a casei, pe care nimeni nu a calculat-o”.

Inventarierea fondului locativ împotriva cutremurului

Noi trebuie să înțelegem că trăim într-o zonă seismică periculoasă și că un nou cutremur poate avea loc în orice moment. În pofida faptului că tehnologiile se dezvoltă cu ritmuri rapide, pînă în prezent oamenii nu pot determina cu exactitate cînd și unde se va produce un nou seism. Dar experții consideră că e important nu atît momentul în care va avea loc cutremurul, cît ce intensitate va avea într-un loc anume, iar casele să fie construite în funcție de impactul așteptat.

Institutul de Geologie și Seismologie elaborează hărți de zonare seismică. Deja sînt gata hărțile pentru Chișinău, Cahul, în proces de elaborare se află cea pentru Comrat. Intensitatea seismică indicată pe aceste hărți permite evaluarea pericolului seismic și prevede unele măsuri antiseismice în timpul construcției. „Scopul nostru este să le oferim proiectanților informații pentru elaborarea unor case cu rezistență seismică sporită. E important să construim clădiri sigure. Pentru că nu cutremurul ucide oamenii, ci casele care cad”, a menționat savantul.

Potrivit lui, este foarte important să cunoaștem situația fiecărei case, de aceea, trebuie să efectuăm inventarierea fondului locativ. Deoarece acest lucru este anevoios și costisitor, institutul a propus să se înceapă cu clădirile de menire socială – școlile, gările, teatrele – acolo unde se pot afla mulți oameni, și treptat să se treacă la alte blocuri, care ar putea fi afectate în caz de cutremur. În România și Rusia, în Orientul Îndepărtat, deja au fost identificate construcțiile vulnerabile. O parte dintre ele au fost reparate capital, ca să poată rezista cutremurului fără prejudicii serioase, iar altele au fost demolate. Oricît ar costa inventarierea, aceasta se recuperează ulterior, pentru că un cutremur puternic poate cauza daune semnificative.

Și viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, consideră necesară efectuarea pașaportizării fondului locativ din Moldova. Potrivit lui, în Moldova, în ultimii ani, fondul locativ s-a extins și s-a învechit. Trebuie examinată fiecare clădire, dar aceasta este o procedură costisitoare, este vorba de miliarde. De asemenea, este nevoie de specialiști – proiectanți, experți tehnici atestați, or nu oricine va putea evalua starea clădirilor. Da, la darea în exploatare casa deja primește un pașaport – o carte tehnică, în care este indicat întregul proces al lucrărilor de construcții, ce sarcină poate rezista clădirea. Dar acest pașaport trebuie dezvoltat mai departe”.

Totodată, el a atras atenția asupra faptului că vizual este imposibil de stabilit dacă casa este avariată și trebuie demolată și dacă va rezista în urma unui cutremur puternic. Pentru aceasta trebuie efectuată o expertiză tehnică, de văzut în ce stare se află construcțiile de bază.

„Cele mai vulnerabile case în prezent sînt cele construite pînă în anii 60 ai secolului trecut. Anume aceste clădiri trebuie inventariate, pentru a vedea în ce stare sînt. Deja în 1961 au fost introduse normele proiectării clădirilor rezistente la seisme”, a menționat viceministrul.

De asemenea, el a respins afirmațiile despre construcțiile potențial periculoase, fie în casele noi sau în blocurile vechi: „Este o opinie greșită. În prezent, la fel ca și înainte, noi utilizăm același normativ, ce se numește „СНиП II-7-81. Construcția în zonele seismice. Normele de proiectare”. Ele sînt obligatorii pentru toți dezvoltatorii. De aceea casele noi și cele de pe piața secundară corespund tuturor cerințelor moderne de rezistență seismică”.

Remodelarea locuințelor

În opinia specialiștilor, asupra rezistenței clădirilor în timpul seismelor influențează atît factori externi, cît și particularitățile interne ale construcției. Principalul factor extern este tipul oscilației solului pe care se înalță clădirea. Factorii interni sînt considerați starea tehnică generală și vîrsta casei, particularitățile construcției și faptul cum este exploatată clădirea. De asemenea, au un mare impact și remodelările locuințelor și construcția anexelor fără consolidarea construcției.

A devenit o normă să ne facem locuințele mai confortabile. Oamenii încep să le remodeleze: schimbă fundațiile, extind deschiderile, intervin în structurile portante ale casei, afectînd stabilitatea seismică a clădirii. Și, în cele mai frecvente cazuri, toate acestea au loc în mod incontrolabil.

Precum a menționat Zolotcov, „orice intervenție trebuie să aibă loc cu eliberarea certificatului de urbanism, în baza căruia sînt elaborate documentele de proiect și este eliberată autorizația pentru construcție” (Legea privind condominiumul în fondul locativ, art. 10 – n.a.).

„Desigur, multe reamenajări au loc ilegal și arbitrar. Deseori, Ministerul nu știe despre aceste reamenajări. Uneori, pe adresa instituției scriu vecinii. Atunci inspecția în construcții vine la fața locului și, în cazul depistării încălcărilor, interzice efectuarea acestor lucrări și aplică amenzi”.

De aceea, înainte de a începe să demolați pereții, trebuie să vă consultați cu specialiștii. Remodelarea nu trebuie să prejudicieze construcția clădirii în care este amplasat apartamentul și nici să încalce drepturile altor cetățeni. În afară de amenzi, intervenția în pereții portanți poate avea consecințe mai grave – de exemplu, prăbușirea întregii clădiri.

Fiți calmi! Totul e sub control!

Pe 24 septembrie 2016, în Moldova a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,3, peste trei luni – pe 28 decembrie, puterea seismului a fost de 5,4. Despre victime și prejudicii nu s-a comunicat. Uneori presa sperie în titluri că în cazul unor șocuri seismice mai puternice de 6,5, fără locuințe ar putea rămîne 30% din populația Moldovei. Dacă presupunem cel mai pesimist scenariu, atunci ce anume trebuie să facem în asemenea cazuri? Să fugim sau să rămînem în casă?

Specialiștii ne recomandă, în primul rînd, ca în momentul celei mai mari amplitudini să ne protejăm capul și fața de lovituri. Experții japonezi declară destul de serios că pentru protejarea capului trebuie să luăm tot ce ne cade sub mînă, perne, plăpumi și cratițe. Ca să nu ne alegem cu răni mortale, trebuie să stăm în poza embrionară, ca fătul în pîntecele mamei.

Nu mai puțin importantă e și starea psihologică. Chiar dacă a căzut ceva peste voi, nu trebuie să intrați în panică. Dacă locuința voastră a rămas intactă, închideți imediat focul și deconectați gazul, deoarece nu este exclus că vor urma replici, care ar putea cauza incendii. Conform statisticilor, cele mai multe victime mor anume din cauza focului. De asemenea, trebuie să deconectați toate electrocasnicele și echipamentele electrice. În orice caz, trebuie să vă străduiți să părăsiți încăperea. Acest lucru îl pot face doar cei care trăiesc la etajul întîi. Iar ceilalți ar trebui să rămînă acasă. Este interzisă utilizarea liftului și a scărilor, care în acel moment nu sînt sigure.

Inginerii proiectanți recomandă să nu vă ascundeți în blocurile sanitare sau baie, dacă ele nu sînt construite dintr-un bloc monolit. Cel mai bine e să vă băgați sub masă sau sub pat. Nu trebuie să uitați că în cazul cutremurelor puternice cade totul, inclusiv, dulapurile. Cele mai periculoase locuri din apartament în timpul seismului se consideră, în primul rînd, camerele de la colțul casei, bucătăriile, din cauza obiectelor grele (frigider, dulapurile de pe perete), și balcoanele.

Cele mai sigure locuri din casă sau apartament se consideră deschizăturile ușilor, colțurile a doi pereți solizi (portanți). Dar cel mai important e să păstrați calmul și să nu intrați în panică. Angajații Serviciului protecție civilă și situații excepționale afirmă că sînt pregătiți de orice situație excepțională și sînt gata să acorde ajutorul necesar.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?