X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldovenii care lucrează legal în Germania vor beneficia de pensii (VIDEO)

12 ian. 2017,, 11:26   Societate
16475 1

Moldovenii care sînt angajați oficial în cîmpul muncii în Republica Federală Germană, atunci cînd vor atinge vîrsta de pensionare vor putea beneficia de o pensie și din partea acestui stat.

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău între Republica Moldova și Germania, informează NOI.md.

Acordul în domeniul securității sociale are drept scop asigurarea cetățenilor Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state, cu drepturi la pensie și prestații sociale. De aceste drepturi nu se pot însă bucura cetățenii care lucrează sau domiciliază în mod ilegal în Germania sau Moldova.

Pensia și prestațiile sociale se vor calcula în baza legislației în vigoare a fiecărui stat unde a fost prestată munca. Mărimea pensiei va varia în funcție de perioada de cotizare și veniturile concrete lunare pe care le-a avut angajatul.

Firma moldovenească care va delega un angajat de-al său în Germania pe o perioadă de pînă la 24 de luni va exclude asigurarea dublă a acestuia. Persoanele care vor lucra mai mult de 24 de luni pe teritoriul Germaniei vor benefica de cotizarea acestei perioade, dar nu va fi considerată drept perioadă de așteptare în țara de baștină.

Cetățenii moldoveni, pentru a beneficia de drepturile stipulate în Acordul privind securitatea socială, vor depune o cere la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din subordinea Casei Naționale de Asigurări Sociale. În Germania, Asigurarea Germană de Pensii va fi cea care va primi cererile persoanelor ce urmează să beneficieze de pensii.

Acordul va intra în vigoare abia după realizarea tuturor aranjamentelor administrative.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?