Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Agenția Transport Auto are buget aprobat, pentru anul 2016

12 ian. 2017,, 09:20   Economie
2253 1

După trei încercări nereușite efectuate anul trecut de a adopta bugetul pentru anul 2016 pentru Agenția Națională Transport Auto, subordonată Ministerului Transporturilor, în ședința de azi a Guvernului a fost întreprinsă încă o încercare în acest sens. Și, în cele din urmă, bugetul a fost aprobat.

Straniu: anul a trecut, iar Ministerul Transporturilor nicidecum nu a reușit să se clarifice cu structurile sale. Doar bugetul Agenției urmează a fi adoptat de Guvern anual pînă la 15 noiembrie anul precedent. Începînd cu luna august, ministrul Transporturilor de nenumărate ori a încercat să promoveze bugetul pentru anul 2016, dar de fiecare dată apăreau întrebări care necesitau explicații suplimentare și luări de măsuri.

În comparație cu primul proiect al bugetului 2016, veniturile au fost majorate de la 57,3 milioane de lei la 60,4 milioane de lei, iar cheltuielile pentru personal anterior au fost de cca 52% din totalul cheltuielilor, iar recent au crescut la 62%. În aceste condiții salariul mediu brut al unui angajat anul trecut a fost de 23 de mii de lei.

De menționat că la începutul lunii decembrie 2016, iarăși cu întîrziere, a fost adoptat bugetul Agenției pentru anul 2017, care prevede venituri de 59,6 mil. lei și cheltuieli de 47,2 mil. lei. O oarecare diferență între cheltuieli pentru anul 2017 și bugetul-2016 nu se atestă.

Deci, în pofida faptului că bugetul Agenției pentru anul viitor urmează a fi adoptat pînă la 15 noiembrie a anului precedent, doar recent, cu mare greu, s-a reușit adoptarea. Ministerul Transporturilor nu verifică corectitudinea propunerilor la venituri și cheltuieli, nu le aduce la situația reală și de fiecare dată prezintă cheltuieli neargumentate. Și această situație cu reținerea prezentării spre adoptare a bugetului anual se repetă din an în an și nimeni din conducerea Ministerului și din Guvern nu se arată alarmat de situația neadecvată la finanțarea Agenției. Nimeni nu este sancționat pentru neprezentarea în termen spre adoptare a bugetelor pentru anii 2015, 2016 și 2017. Dacă e să analizăm textul hotărîrii Guvernului privind bugetul Agenției pentru 2016, Ministerul Transporturilor și Guvernul în ansamblu nu intenționează să avertizeze măcar pe cineva pentru încălcări la prezentarea bugetului spre adoptare.

Există oare vreo speranță că în locul Ministerului Transporturilor, care nu dorește să asigure disciplina financiară, o altă instituție se va ocupa mai serios de treburile Agenției Naționale Transport Auto? După toate probabilitățile – nu!
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?