X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova este exclus riscul îmbolnăvirii în urma consumului de pește (VIDEO)

11 ian. 2017,, 11:37   Societate
5478 1

Anual, în Republica Moldova sînt importate zeci de mii de tone de pește din mările și oceanele lumii. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), consumatorii moldoveni sînt în afara riscului de a se îmbolnăvi în urma consumului de pește, relatează NOI.md.

Specialiștii ANSA au menționat că peștele importat în Moldova este transportat în stare congelată, fapt ce permite nimicirea paraziților. Riscul cel mai mare pentru consumator prezintă carnea de pește crudă sau semicrudă, acolo unde mai pot fi prezenți unii paraziți ce pot provoca stări alergice.

Peștele este un produs foarte sensibil la temperaturi și, din acest motiv, înainte de a fi consumat se recomandă fie congelarea acestuia, fie supunerea la un tratament termic înalt pentru a distruge larvele parazitare.

În Moldova sînt peste patru mii de lacuri în care se crește pește, dintre care doar 395 sînt monitorizate de ANSA. Iar în marea majoritate a acestora, potrivit specialiștilor, deseori se încalcă regulile de creștere a peștelui. De aceea, se recomandă curățirea peștelui în mod minuțios de solzi, branhii, intestine și cap. În multe cazuri larvele se regăsesc în branhii și în intestine, după curățire însă, peștele nu mai prezintă pericol pentru consumatori. Dacă larvele se regăsesc în masa musculară a peștelui, acesta este exclus din circuitul alimentar.

În 2016, în Republica Moldova au fost importate peste 20 de mii de tone de pește.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?