Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Frontera Resources a semnat un contract de concesiune cu Moldova

11 ian. 2017,, 11:30   Economie
6112 6

Corporaţia americană Frontera Resources şi Guvernul Moldovei au semnat un contract de concesiune a lucrărilor de prospecţiune, extracţie şi valorificare a resurselor de hidrocarburi (petrol şi gaz) în sudul ţării pe termenul de 50 de ani, comunică NOI.md.


După cum a comunicat Frontera Resources Corporation, documentul a fost semnat cu Guvernul Moldovei, în persoana Ministerului Mediului, miercuri de filiala Frontera Resources International.

În conformitate cu condiţiile contractului de concesiune, Frontera Resources a obţinut dreptul exclusiv la lucrări de prospecţiune, extracţie şi valorificare a resurselor de hidrocarburi în limitele zonei cu suprafaţa de aproximativ 3 mil. acri (1,2 mil. hectare), situată în partea de sud a ţării.

Termenul total al valabilităţii contractului de concesiune este de 50 de ani de la data semnării lui, inclusiv pentru etapa iniţială de prospecţiuni se acordă 10 ani.

Directorul executiv al companiei Steve Nicandros a declarat că Frontera Resources a fost foarte bucuroasă să semneze acest contract important cu Guvernul Moldovei, menţionînd că el reprezintă o nouă etapă a investiţiilor în sectorul de petrol şi gaz al Moldovei, de asemenea, aceasta semnifică începutul eforturilor concentrate pentru a contribui la dezvoltarea ţării şi obţinerea de către aceasta a independenţei energetice în baza potenţialului resurselor naturale nevalorificate.

Anterior s-a comunicat că Frontera Resources International a fost recunoscută cîştigătoare a concursului internaţional din ţara noastră pentru concesiunea lucrărilor de prospecţiuni geologice a hidrocarburilor în sudul ţării cu valorificarea lor ulterioară şi Guvernul Moldovei a aprobat transferul către aceasta a drepturilor la prospecţiunea, extracţia şi valorificarea petrolului şi gazului în sudul ţării pe termenul de 50 de ani.

Obiectul concesiunii îl constituie lucrările de prospecţiuni geologice, inclusiv de căutare şi evaluare a depozitelor minerale de importanţă naţională în scopul depistării acumulărilor de hidrocarburi (gaz, petrol) în zona de sud a Moldovei, limitată la nord de linia Ungheni-Basarabeasca, cu exploatarea lor ulterioară.

Potrivit condiţiilor contractului, concesionarul va plăti statului minimum 1% din veniturile sale de pe urma vînzării hidrocarburilor. Compania trebuie să-şi înceapă activitatea cel tîrziu peste doi ani după semnarea contractului.

Scopul concesionării lucrărilor de prospecţiuni geologice a hidrocarburilor în sudul Moldovei cu valorificarea lor ulterioară este sporirea eficienţei şi diversificării resurselor energetice ale Moldovei, diminuarea dependenţei ţării de importul de resurse energetice, fortificarea securităţii ei energetice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?