A fost închis un centru unic pentru copii, construit pe bani europeni

A fost închis un centru unic pentru copii, construit pe bani europeni

Articolele publicate de NOI.md despre problemele copiilor din familiile nefavorabile Moldova fără orfani – mit sau realitate? și Grija față de copii sau realizarea planului de închidere a internatelor? nu i-a lăsat indiferenți pe cititori.

În urma acestor publicații s-a autosesizat și directorul „Orășelului Copilăriei” din s. Pîrîta, Anna Cercasova. Această instituție a fost totuși închisă de către „reformatorii” și „binevoitorii” noștri, cu sprijinul autorităților liberale, care au luat cursul spre distrugerea instituțiilor pentru copii.

Iată ce scrie Anna Cercasova:

„În ajunul Crăciunului (mesajul a venit pe 6 ianuarie – n.red.), în fața gerurilor, mă doare sufletul pentru copiii care acum se pot afla fără acoperiș, căldură, mîncare, grijă și dragoste. Or, copiii sînt cei mai vulnerabili cetățeni ai societății noastre, incapabili să se apere!

Eu reprezint centrul pentru copii de timp familial „Orășelul Copilăriei” din s. Pîrîta, raionul Dubăsari. Centrul nostru, după reconstrucția totală a fostei tabere de pioneri „Sputnic”, a început să primească copii din toate raioanele Moldovei, începînd cu 2005. Copiii nu erau izolați în Centru, dar frecventau grădinița și gimnaziul din s. Pîrîta.

Din 2005 pînă în 2010, în centrul nostru au trăit anual pînă la 288 de copii cu vîrste de la 1,5 ani pînă la 18 ani. În 2011 erau 256 de copii, în 2012-2013 – 245 de copii, în 2014 – 190 de copii, iar în 2015 – 116.

Reintegrarea activă în familii, familii extinse și asistenți parentali profesioniști a început în 2013. Iar pînă în 2016, la noi la centru nu a rămas niciun copil. Toate informațiile despre copii se află în arhiva noastră, dar copiile sînt și la asistenții sociali ai primăriilor localităților în care domiciliază copiii, și la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din RM. Unde sînt acum acești copii și care este soarta lor nu se știe.

Începînd cu anul 2016, „Orășelul Copilăriei” nu este finanțat și nu funcționează, din cauza programului de reformare a acestor instituții, deși Centrul este familial, de tip european.

Pe o suprafață de 5,8 ha se află 28 de clădiri și instalații, inclusiv 12 case de tip familial, un centru medical, un centru sportiv, clădirea de studii cu bibliotecă, ateliere, sală de calculatoare, teren pentru minifotbal, oferit în dar de Federația de fotbal din RM, sere și o miniavicolă, instalații de epurare a apei, izvoare cu apă potabilă și tehnică etc.

Pe 17 martie 2015 am asistat la o ședință desfășurată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, unde erau prezenți și reprezentanții organizațiilor UNICEF și UNDP, primari din diferite raioane ale Moldovei. La această ședință s-a anunțat oficial că, în 2014, în Moldova 8 mii 705 copii se aflau în situații de risc, iar în fiecare an numărul acestor copii crește.

Eu nu am reorganizat și reutilat centrul pentru copii pentru un alt proiect, pentru că „Orășelul Copilăriei” din s. Pîrîta a fost creat și construit pentru copii nevoiași și abandonați din Moldova. Eu totuși sper foarte mult că în timpul apropiat Guvernul RM își va recunoaște, în sfîrșit, greșeala privind inconsistența reformei sale, va recunoaște existența problemei copiilor străzii și va începe să o soluționeze, amintindu-și că „Copiii sînt viitorul nostru”. Iar viitorul lor depinde doar de noi!”, a mai scris directorul centrului pentru copii care a fost închis.

Echipa de filmare a portalului NOI.md a vizitat acest centru cînd el încă funcționa, în 2015.

Am dori să menționăm că centrul, care a fost închis cu atîta ușurință (deocamdată, el e întreg și nu s-a transformat în ruine, ca majoritatea școlilor închise din țară) a fost construit timp de patru ani. El a fost creat la propunerea Taisiei Voronin – prima doamnă pe atunci, care ulterior a susținut „Orășelului Copilăriei”.

Finanțarea acestui proiect, unic nu doar pentru Moldova, dar și pentru multe țări din Europa, a fost identificată cu ajutorul președintelui asociației de caritate „Concordia”, austriacul Georg Sporschill. De aceea, prin închiderea acestui centru pentru copiii orfani și copiii rămași fără tutela părinților, autoritățile noastre și-au demonstrat atitudinea nu doar față de copii, dar și față de sponsorii europeni care și-au jertfit banii pentru întreținerea copiilor nevoiași din Moldova. Apropo, cînd în noiembrie 2009, în Moldova a sosit comisarul pentru relații externe și politica de bună vecinătate Benita Ferrero-Waldner, ea a vizitat și acest centru pentru copii, pentru a-l prezenta drept unul dintre succesele noastre.

Totuși, în pofida condițiilor excelente de întreținere a copiilor și atitudinii minunate față de ei, „Orășelul Copilăriei” a fost închis. Iar mii de copii din țara noastră în prezent sînt vagabonzi. De ce?

NOI.md
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu14 comentari

Vrun 7 feb. 00:24

Ну и почему новый , столь активный на выборах президент и его соц.партия стоят безучастно в стороночке а не заступятся за судьбу своего народа и подрастающего поколения, как обещал ? Ну что, электорат, этот през только про флаг и лимба ноастрэ может разглагольствовать, и всё?!.... А потому что ему так же фиолетово на всех на нас как и всем предыдущим. У всех у них лишь одна неистребимая тяга к главной лоханке. Все остальное пыль в глаза и словесаm

COC 1 feb. 12:54

https://www.youtube.com/watch? v=vE_qs

Прохожий 24 ian. 23:54

Да что же это такое то люди!!!Да я мужик сижу это читаю и у меня слёзы в глазах!!Да как допускают такое-что за б....... могут закрыть детский дом да ещё и на самообеспечении!!Как можно такое терпеть!?

ваня 17 ian. 17:02

надо обратиться к Плахотнюку в "Эделвайс"по поводу детей

Ruslan Caraus 17 ian. 15:38

,, CINE SALVEAZA UN COPIL, SALVEAZA INTREAGA LUME,, anume sub aceasta lozinca am activat eu si inca peste o suta de angajati mai mult de zece ani.
Ca intr-o buna zi, in baza Hotaririi Guvernului nr.434 din 10.06.2014 privind aprobarea Strategiei pentru protecţia copilului pe anii 2014-2020 copiii din Centrul de plasament de tip familial din satul Pirita r-ul Dubasari in numar de 116 in anul 2015 sa fie transferati in mod mai nu de urgenta in diferite APP-uri, reintegrati in familia biologica, familia extinsa. Cu toate ca, STRATEGIA pentru protecţia copilului a fost planificata in trei etape pe anii 2014-2020.
Centrul de plasament, construit dupa standarde europene, cu o capacitatea de 300 de copii, de la 1 ianuarie 2016 este fara copii si finansare. O sa fie rusine ca un asemenea Centru sa se ruineze cu timpul stind ca in Moldova sunt foarte multi copii din categoria, socialmente vulnerabili, ramasi fara grija parinteasca, orfani care viseaza la un adapost, o bucata de piine si dragoste sufleteasca.
Daca doriti o statistica, pe data de 17 martie 2015 am asistat la o sedinta desfasurata de Ministerul Muncii Protectiei Sociale si Familiei, unde erau reprezentantii organizatiilor UNICEF si UNDP, primari din diferite raioane unde oficial s-a anuntat cifra de 8 mii 705 copii din categoria socialmente vulnerabili, ramasi fara grija parinteasca, orfani si in situatie de risc doar ca cifra data nici pe aproape nu corespunde realitatii, cifra este cu mult mai mare o cunosc din experienta profesionala activind in Centrul dat din anul 2004 si pina in prezent.

In incheere, vreau doar sa spun ca Moldova fara orfani intr-adevar este un mit si sper ca guvernarea in comun cu Ministerul Muncii Protectiei Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei in cel mai scurt timp va lua o decizie, doar copiii sunt viitorul nostru.

Noi.md 12 ian. 12:22

Сергей, вы не могли бы сделать снимки этого разрушенного здания и прислать их в редакцию?

Влада 12 ian. 11:26

Это показатель менталитета молдован. Спонсоры построили,а наше правительство не в состоянии поддерживать жизнедеятельность такого центра. Позор всей стране.Кто в дальнейшем захочет с нами связываться? Стыдно.

Сергей 12 ian. 09:16

Душа кровью обливается в Купчино закрыли прекрасный интернат, ( спортзал. стадион.актовыйзал.типовая столовая) учебно педогогический коллектив работающий с 1961 года, два СПТУ рядом с востребованными специальностями. Заезжал на днях, окна -двери вырвали шифер украли, полы выламывают на топку,отопление разворованно. Кто они такие эти дебило -либерало -демократы и откуда они взялись на эту несчасную МОЛДОВУ? Всё ворьё,весь "мусор"всплыл за этих 25 лет,всё это "рум......" кроме воровать ничего не умеет. Одна надежда ,что разумный народ выметет эту нечесть,инаведёт порядок.

Anonymous 11 ian. 16:05

" А тысячи детей сегодня в нашей стране являются беспризорниками. Почему?"
Неужели вы не знаете, NOI.MD? Неужели настолько сложно понять почему? Ответ более чем прост - власть имущим просто плевать на людей, вот и все. И всегда им было плевать, этим жадным, алчным, злым, просто аморальным людям и психопатам - им всегда было плевать. Они думают лишь о себе, о своем кармане и о своем благополучии. Знаете, есть такое выражение: "мы не можем справится с бедностью и голодом не потому, что не можем накормить и помочь бедным, а потому, что никак не можем насытить богатых". Меня вообще удивляет как люди до сих пор беспрекословно верят тем, кому на них просто наплевать? Неужели люди настолько наивны, что думаю что те, кто имеет многомиллионные счета, яхты, виллы, могут красть, могут делать абсолютно все, что угодно - имеют до них дело? Ау, проснитесь, мы являемся теми спасателями, которые нам нужны. Не ченушы в парламенте, не демагоги - а мы сами. Как говорил Джидду Кришнамурти - чтобы изменить мир, надо измениться всем и каждому в отдельности. И даже если вы решили все оставить как есть и не обращать на это внимание - это как раз то, что вы и делаете - меняете мир. Может пора уже проснуться, а? Люди, АУ!

alexandr 11 ian. 14:38

Если бы не Воронин с женой,то судьба этого грандиозного, в советское время, пионерского лагеря Спутник, была бы плачевной.Когда- то я был директором этого лагеря и знаю его судьбу. Когда жители Пырыты начали его раскурочивать и ломать то тащили все,даже забор вокруг лагеря котельцовый растащили.. Да не стало лагеря, но появилось другое Нужное в Молдове детское заведение. Бывал рядом и видел этих детей идущих со школы и со стороны не зная кто они никогда бы не подумал что они сироты из детского дома-хорошо выглядели, в хороших современных одеждах . а теперь наши власти все разваливают.
Еще один пионерский лагерь Березка по трассе Кишинев Дубоссары во время конфликта в 92 году отдали временно карабинерам. да так его и не вернули. сделали вроде бы как полигон для карабинеров ,а на самом деле выращивают поросят и пытаются приватизировать. Земли вокруг лагеря уже приватизировали. Дети обойдутся-думают наши у руля. Была даже создана инициативная группа по возвращению этой коллективной собственности, но их заткнули быстро.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load