Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

UE va monitoriza transparența achizițiilor de energie electrică în Moldova

11 ian. 2017,, 09:55   Economie
3302 4

Uniunea Europeană va acorda Moldovei asistență în transparentizarea achizițiilor de energie electrică și va monitoriza respectarea recomandărilor în acest domeniu, relatează NOI.md.


Astfel, Secretariatul Comunității Energetice și Ministerul Economiei al Moldovei au finalizat elaborarea Recomandărilor (directivelor) privind achizițiile anuale de energie electrică. Ele vor fi aprobate în curînd de Ministerul Economiei și vor constitui un pas important pe calea asigurării transparenței achizițiilor de energie electrică în țara noastră.

După cum se menționează în comunicatul Secretariatului Comunității Energetice, Recomandările au o importanță extrem de mare pentru piețele țărilor cu un număr limitat de furnizori. Cel mai important a fost numit faptul că respectarea Recomandărilor de asigurare a achizițiilor de energie electrice în Moldova va fi sub controlul Grupului de observatori creat din reprezentanți ai Guvernului Moldovei, Secretariatului Comunității Energetice și Delegației UE în țara noastră.
Grupul de observatori va urmări ca procesul de achiziție a energiei electrice să fie transparent și nediscriminatoriu. Recomandările vor asigura un set suplimentar de criterii de selecție transparente și nediscriminatorii. Ele mai prevăd stadii diverse de negocieri, în cadrul cărora participanții la tender vor putea să-și îmbunătățească situația financiară.

„Ministerul Economiei a fost deschis și constructiv la această idee de la bun început. Sperăm că Recomandările privind achizițiile anuale de energie electrică vor spori transparența și legalitatea achizițiilor de energie electrică în condiții specifice ale pieței Moldovei. Acesta este primul pas și noi vom folosi experiența obținută în cadrul primului proces de achiziții pentru a obține un progres ulterior pe viitor”, a spus vicedirectorul Comunității Energetice Dirk Buschle.

Se prevede că Recomandările privind achizițiile anuale vor fi aprobate în viitorul apropiat de Ministerul Economiei și folosite în premieră deja în această lună, cînd va fi lansat procesul de achiziție a energiei electrice pentru companiile de distribuție a energiei electrice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?