Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Liberalii europeni nu vor să se alieze cu Mişcarea Cinci Stele

10 ian. 2017,, 21:00   Externe
3465 0

Grupul liberal ALDE a omorît din faşă proiectul de alianţă în Parlamentul European (PE) cu Mişcarea Cinci Stele, o formaţiune politică italiană antisistem şi cu rezerve în privinţa blocului european.


„Am ajuns la concluzia că nu există garanţii suficiente pentru a încheia un program comun în vederea reformării Europei“, a anunţat luni seara liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, într-un comunicat citat de AFP.

„Nu există suficiente puncte de acord pentru a da curs cereriii Mişcării Cinci Stele de alăturare la ALDE. Încă avem prea multe divergenţe asupra unor probleme europene esenţiale“, a precizat Verhofstadt, care va afla pe 17 ianuarie dacă îl va înlocui pe social-democratul Martin Schulz la preşedinţia PE.

Simpatizanţii M5S au votat duminică şi luni pentru alăturarea la ALDE, la îndemnul liderului lor, Beppe Grillo. Grillo, un actor de comedie italian ajuns lider politic pe un val antisistem, a decis să renunţe la colaborarea din PE cu Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP), al eurofobului Nigel Farage, şi caută noi aliaţi. Liderul M5S spune că a luat această decizie pentru a evita izolarea în care ar putea ajunge partidul său pe fondul recentelor evoluţii pe scena politică europeană. „Recentele evoluţii pe plan european, precum Brexitul, ne determină să regândim natura grupului EFDD (Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, eurosceptic, n. red).

Odată cu succesul extraordinar al Leave, UKIP şi-a atins obiectivul politic, şi anume ieşirea din Uniunea Europeană. Farage a renunţat deja la conducerea partidului său şi eurodeputaţii englezi nu vor mai face parte din următorul Parlament European“, şi-a explicat decizia Beppe Grillo într-un îndemn pentru simpatizanţii M5S să voteze pentru alianţa cu ALDE.

El a criticat alianţa cu UKIP în PE, subliniind că cei 17 europarlamentari ai M5S şi 22 ai formaţiunii eurosceptice britanice au votat la fel doar în 20% din cazuri în ultimii doi ani şi jumătate şi că nu există un obiectiv politic comun. M5S, fondată în 2009, a devenit rapid cea mai mare forţă de opoziţie din Italia. Formaţiunea nu are o ideologie clar definită, dar denunţă energic corupţia şi traseismul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?