Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

CSJ l-a retras din alegerile din Găgăuzia pe fostul speaker

10 ian. 2017,, 09:10   Politică
2806 1

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a Republicii Moldova l-a retras din alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) pe fostul preşedinte al acesteia, Dmitrii Constantinov, din cauza încălcărilor legislaţiei electorale.


Solicitat de INFOTAG, preşedintele asociaţiei "Piligrim-Demo", Mihail Sercheli, care a monitorizat alegerile în APG, a spus că decizia este una salutabilă, deoarece martorii au confirmat faptul coruperii alegătorilor.

"Vitalii Dragoi a depus o plângere împotriva concurentului său electoral, Dmitrii Constantinov, şi echipei sale. CSJ a decis să-l retragă din alegeri pe Constantinov în baza dovezilor prezentate în instanţă şi a obligat CEC a Găgăuziei să înlocuiască componenţa secţiilor de votare 1/1 şi 1/2 din Comrat unde au fost înregistrate nereguli", a explicat el.

În opinia sa, cazul lui Constantinov nu este unicul de acest gen.

"La alegerile din autonomie se mai practică coruperea alegătorilor. Însă în cazul lui Constantinov am văzut o abordare complexă faţă de asigurarea victoriei concurentului "necesar". Nu a fost doar mituirea alegătorilor, dar şi implicarea membrilor biroului electoral în falsificarea rezultatelor, votarea persoanelor care nu sunt înregistrate în localitatea respectivă, votarea în baza documentelor străine. Cred că este pentru prima dată când la alegerile APG este retras un candidat cu atât de multe încălcări", a spus Sercheli, care şi-a exprimat convingerea că organele competente ar putea acţiona adecvat şi în privinţa altor concurenţi.

Cec va stabili în curând data desfăşurării alegerilor repetate în circumscripţia din Comrat. Pe 29 decembrie 2016, Curtea de Apel Comrat a validat mandatele a 33 de deputaţi ai APG din total de 35 de mandate. De asemenea, nu a fost ales deputatul din circumscripţia Nr. 10 (Vulcăneşti) din cauza prezenţei scăzute la urne.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?