Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

IDIS Viitorul: Noul an promite să fie unul mai reuşit pentru Moldova

9 ian. 2017,, 14:41   Politică
3781 2

Anul 2017 promite să fie unul mai reuşit pentru Moldova din punct de vedere economic faţă de anul precedent, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.


El susţine că şi-a format această opinie ţinînd cont de îmbunătăţirea situaţiei în agricultură, în comerţ şi datorită creşterii volumului de investiţii în economia Moldovei.

"Comerţul va creşte pe fundalul scoaterii acestuia din subteran, în condiţiile în care impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri. Agricultura se va dezvolta ca urmare a prestanței mai bune a agricultorilor, suportului din partea statului şi asistenţei externe. În ceea ce priveşte investiţiile, acestea ar putea creşte după restabilirea încrederii partenerilor externi", susţine Ioniţă.

Un alt expert, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, consideră că principala problemă în 2017 rămîne furtul miliardului din băncile moldoveneşti.

"Autorităţile se vor concentra pe lucrurile mici, care arată frumos, dar nu pe reforme de care are nevoie Moldova. În 2017 vom avea o majorare a tarifelor la energia electrică şi gaze naturale cu circa 10%, ca urmare a includerii în tarif a devierilor financiare. La gazele naturale se adaugă şi scumpirea petrolului la bursele internaţionale. Singura noutate bună a anului ar fi o înviorare economică la nivel mic", a spus el.

În opinia lui, "autorităţile încearcă să nu deranjeze partenerii de dezvoltare şi să furnizeze noutăţi pozitive populaţiei, însă riscul anului 2017 este să cadă în dizgraţia partenerilor de dezvoltare".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?