Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Plahotniuc a vrut să iasă în evidență, prin articolul pentru „Foxnews” – analist

9 ian. 2017,, 12:06   Politică
7027 11

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a folosit un subiect de anvergură internațională cum este dialogul ruso-american, în încercarea de a se evidenția. Opinia aparține analistului politic Dionis Cenușă și a fost exprimată într-un editorial pentru IPN, citat de NOI.md.


Analistul este de părere că adresarea lui Vlad Plahotniuc către noul președinte al SUA, Donald Trump, descrie de fapt strategia geopolitică a guvernării și a PDM. „Este evident faptul că guvernarea vrea sa extragă foloase din promisiunea lui Donald Trump de a reseta relațiile cu Rusia”, spune Cenușă.

„Mai puțină confruntare între SUA și Rusia, promisă de Trump și dorită de Plahotniuc, ar trebui să înceapă cu renunțarea la sancțiunile economice și politice. Acestea însă sînt produsul acțiunilor Rusiei de destabilizare a Ucrainei. Cît timp Rusia nu îndeplinește Acordul de la Minsk, discuțiile despre eliminarea sancțiunilor sînt periculoase și pot stimula și mai multă agresivitate din partea Rusiei. Dar acest lucru este, evident, trecut cu vederea de către Plahotniuc, care exclude factorul ucrainean definitiv din calculele sale geopolitice”, se arată în analiza semnată de Dionis Cenușă.

Potrivit lui, președintele democraților revine în mod repetat la ideea unei Moldove care este un pod între Est și Vest. „În practică, Rusia nu acceptă intermediari în relația cu Vestul, pe care aceasta o vrea pe picior de egalitate. De aceea, asumarea rolului de «punte» este pe cît de nepractică, pe atît de neserioasă”, susține comentatorul.

El mai subliniază că, prin intermediul acestui articol, Vlad Plahotniuc a dorit să reconfirme aspirațiile proeuropene ale guvernării, în contextul preluării președinției de către Igor Dodon. „Scopul nu este doar de a asigura partenerii externi că Moldova nu își va schimba vectorul european, dar și de a arăta că democrații sînt prooccidentali”, conchide Dionis Cenușă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?