Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În cazul lui Platon a apărut un petrolist (DOC)

6 ian. 2017,, 17:20   Societate
9638 0

Veaceslav Platon a făcut uz de scheme de spălare a banilor, elaborate de antreprenorul Constantin Popuşoi.

Popuşoi, care gestionează mai multe întreprinderi din industria petrolieră din ţările Europei de Est, a devenit unul dintre implicaţii în dosarul de retragere a fondurilor din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Portalul deschide.md a obţinut această informaţie de la Procuratura Anticorupţie (PA), comunică NOI.md.

Antreprenorul Constantin Popuşoi a ajuns implicat în cazul de spălare a banilor, sustraşi de la trei bănci moldoveneşti lichidate şi este investigat de PA. De schemele criminale, elaborate de acesta, a beneficiat Vecaslav Platon aflat într-o instituţie penitenciară. Pentru complicitate la „furtul secolului” lui Constantin Popuşoi îi vor fi înaintate acuzaţii oficiale şi îi va fi emis mandat de arest. Acest lucru l-a declarat în interviul pentru jurnalişti şeful Procuraturii Generale, Viorel Morari.

Potrivit versiunii preliminare, prejudiciul material cauzat de acţiunile petrolistului este evaluat la trei milioanede dolari. După cum se menţionează în documentul difuzat de serviciul de presă al PA, Popuşoi i-a acordat lui Platon posibilitatea de a vira mijloacele furate pe conturile unor companii off-shore, înregistrate în unele ţări din America de Sud şi Centrală, precum şi în Marea Britanie. Totodată, proprietare nominale ale cîtorva companii – „Interchem Enterprise Limited” şi “Grexton Support LP” – sînt cetăţenele Moldovei, Alina Reznicenco şi Oxana Reva.

În cazul, dacă pe numele lui Constantin Popuşoi va fi eliberat mandat de arest, el va fi dat în căutare internatională. În materialele dosatului, de care dispun procurorii, Popuşoi este director general al Companiei “Rompetrol” din Georgia. El este cunoscut, de asemenea, prin interesul său faţă de piaţa de produse petroliere din Moldova, România şi Ucraina.


Vă amintim că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internatională pe 25 iulie anul trecut în baza depoziţiilor primarului de Orhei, Ilan Şor. În aceeaşi zi organele de ordine şi drept ale Ucrainei l-au reţinut la Kiev. În noaptea spre 30 august el a fost extrădat Moldovei. După sosirea lui Platon la Chişinău, judecătoria sectorului Buiucani l-a plasat în arest preventiv.

Procurorii la finele lunii noiembrie 2016 au sechestrat bunurile lui Platon, acţiunile lui în companiile-rezidente şi conturile bancare în valoare de circa 700 mil. de dolari. Ei au remis, de asemenea, materialele instanţei pentru audierea judiciară pe fond. Dacă vina omului de afaceri va fi demonstrată, el riscă pînă la 15 ani privaţiune de libertate pentru escrocherie şi 10 ani –pentru spălare de bani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?